Angelina Jolie a háborúkban elkövetett nemi erőszak ellen

2014.02.26. 10:13

William Hague brit külügyminiszter és Angelina Jolie csúcstalálkozót szervez Londonban, hogy véget vessenek a nemi erőszak "háborús fegyverként" való alkalmazásának. A brit külügyek irányítója erről John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai szünetében beszélt. Hague átvette Hillary Clinton volt külügyminisztertől a Nőkért, a Békéért és a Biztonságért adományozott 2014-es díjat is, írja az MTI.

A tervek szerint június 10. és 13. között Londonban, 140 külügyminiszter, rendőrök és jogászok részvételével tartandó csúcstalálkozó célja, hogy "fellépjenek a nemi erőszak ellen, amely gyakran az első dolog, amely a konfliktus kitörése után megtörténik" - hangoztatta William Hague, aki elítélte "az erőszak mint háborús fegyver alkalmazását". A nők elleni erőszak "általában az utolsó dolog, amelyre odafigyelnek, amikor a háborúk után megkezdődik a nemzetek újjáépítése" – tette hozzá a miniszter, aki évek óta foglalkozik a kérdéssel.

A washingtoni Georgetown egyetemen mondott beszédében Hague elmondta: Angelina Jolie-tól és a 2011-ben forgatott A vér és a méz földjén című ( kritkánk itt) Boszniában játszódó háborús filmdrámájából merített ihletet. Jolie rendezőként készített első játékfilmje nélkül "nem született volna meg ez a kezdeményezés" – tette hozzá a miniszter, aki elmondta, hogy az amerikai színésznő lesz vele együtt a konferencia társelnöke.

"A film eszembe jutatta, hogy 50 ezerre becslik a Boszniában húsz éve megerőszakolt nők számát, és gyakorlatilag mára egyikük ügyében sem indult meg a bírósági eljárás" – tette hozzá a miniszter. Hague meg kívánja változtatni a nők elleni erőszakkal szembeni nemzetközi magatartást, hogy véget vessenek a "büntetlenség kultúrájának". "Ha a nőkkel háborúban ilyen förtelmesen viselkednek, békeidőben sem tekintik őket egyenrangúnak, és ez elfogadhatatlan"- hangsúlyozta William Hague.