A kenyai elnök filmiskolát ígért a fiatal tehetségeknek

2014.03.04. 17:19

Művészeti iskolai hálózat megteremtését és egy filmiskola elindítását is megígérte Uhuru Kenyatta kenyai elnök, miután a kenyai Lupita Nyong'o az első fekete afrikai színésznőként vasárnap megkapta az Oscar-díjat. Kenyában milliók ünnepelték a 12 év rabszolgaság mellékszereplőjeként Oscar-szoborral kitüntetett 31 esztendős színésznőt. Kenyatta elnök az ország nevében gratulált Nyong'o rendkívüli sikeréhez, írta az MTI.

Lupita Nyong'o aki kék ruhában jelet meg a gálán, még a díjátadó ceremónia előtt elmondta, hogy azért választotta ezt a ruhát, mert színe hazájára emlékezteti. Kenyatta hétfői közleményében Nyong'o érdemeit méltatva hangsúlyozta, hogy példamutatása másokat is kiváló teljesítményekre sarkallhat. Az elnök megígérte, hogy kormánya művészeti iskolai hálózatot hoz létre, amely gondozhatja az ország fiatal tehetségeit. "A kenyai kreativitás felpezsdítésére filmiskola létrehozását tervezzük, és már megkezdődött egy új, modern nemzeti színház megépítésének tervezése Nairobiban" - fogalmazott.

Lupita Nyong'o szülei politikai meggyőződésük miatt egy időre Mexikóba emigráltak, ezért a színésznő ott született, de a család később visszatérhetett Kenyába, ahol gyerekkorának nagy részét töltötte. Az Egyesült Államokban, a Yale Egyetemen szerzett diplomát dráma szakon. Közben produkciós asszisztensként is dolgozott, a kenyai televízióban pedig egy sorozatban kapott szerepet. Az igazi kiugrást Steve McQueen a 12 év rabszolgaság című filmje jelentette számára. A rabszolgadrámát 9 Oscar-díjra jelölték, és a legjobb film díján kívül a legjobb adaptált forgatókönyv, valamint a legjobb női mellékszereplő mezőnyben diadalmaskodott.

Az elmúlt héten debütált a magyar mozikban a Non-stop című amerikai-francia akcióthriller, amelyben Liam Neeson, Julianne Moore és Michelle Dockery oldalán láthatja Lupita Nyong'ót a közönség.