Szerdán mutatják be a Walesa-filmet

2014.03.18. 09:02

Az Uránia  moziban szerdán este mutatják be Andrzej Wajda Walesa - A remény embere című filmjét. Az Oscar-díjas lengyel rendező alkotását a nagyközönség csütörtöktől láthatja. A Szolidaritás független szakszervezet legendás alapítójáról, későbbi lengyel államfőről szóló filmet Magyarországon a Cirko Film-Másképp Alapítvány forgalmazza. A szerda esti bemutató díszvendége Robert Wieckiewicz, a film főszereplője lesz, aki a vetítés után pódiumbeszélgetésen vesz majd részt.

A film forgatókönyvét az a Janusz Glowacki írta, aki 1980-ban szemtanúja volt a gdanski hajógyári sztrájknak. Élményeiről regényt írt, amelyet a kommunista cenzúra nem engedett kiadni, ezért illegálisan jelentették meg Lengyelországban, majd később Nyugaton is kiadták.  A film egy interjú keretébe ágyazva vezet végig a főhős életének fontosabb mozzanatain, az interjút az egykori híres olasz újságírónő, Oriana Fallaci készíti Walesával.

Wajda ezzel a filmjével trilógiává kerekítette a 20. század második felének lengyel történelméről, a lengyelországi munkásság és értelmiség demokráciáért folytatott küzdelméről szóló alkotásait. Az első két film A márványember és A vasember volt, de ezek még a kommunista Lengyelországban készültek, míg a Walesa - A remény embere jelentős történelmi távlatból, több mint negyedszázaddal a rendszerváltás után tekint vissza az egykori eseményekre.