Szüleiről forgat holokausztfilmet Gárdos Péter

2014.05.09. 16:09
Gárdos Péter rendező szülei történetét meséli el most készülő, Hajnali láz című filmjében. Mindketten túlélték a holokausztot, és Svédországban, rehabilitációs táborokban gyógyultak. Ott ismerkedtek meg és szerettek egymásba. Ötven évig hallgattak a történetükről, most magyar-svéd-izraeli film készül belőle.

"Apám 1998-ban halt meg. Három nappal a halála után édesanyám elhatározta, hogy rendet csinál a lakásban. Két csomagot adott át nekem, az egyik kék, a másik piros szalaggal volt átkötve. A leveleik voltak, amiket apámmal 1945-ben váltottak" - Gárdos Péter, a Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire és a Tréfa rendezője ezekből a levelekből készíti új filmjét.

Hajnali láz

magyar-svéd-izraeli koprodukció

Író-rendező: Gárdos Péter

Operatőr: Seregi László

Producer: Szekeres Dénes

Szereplők: Schruff Milán, Piti Emőke, Gila Almagor, Petrik Andrea, Máté Gábor, Gyabronka József, Maya Rung, Scherer Péter, Földes Eszter, Kovács Lehel, Tóth Anita, Páll Zsolt, Seres Zoltán

Költségvetés: 560 millió forint

Tervezett premier: 2015 január

Jelenet a filmből
Jelenet a filmből

A most forgó Hajnali láz a második világháború után játszódik Svédországban. A koncentrációs táborok túlélőit többek között ide hozták, és rehabilitációs táborokban ápolták. A filmben egy ilyen táborban gyógyul Lili, akit Piti Emőke, és egy másikban Miklós, akit Schruff Milán játszik. A 25 éves fiú súlyos tüdőbeteg, de mégsem ezzel van elfoglalva. Megszerzi 117 magyar lány nevét és címét, akiket szintén svéd kórháztáborokban ápolnak. Mindegyiknek levelet ír, pontosan úgy, ahogy annak idején Gárdos Péter édesapja tette. "Apám mind a 117 nőnek azt írta, hogy ismeri őket. Ez persze nem volt igaz. Az egyik nő volt az anyám, levelezni kezdtek, megismerkedtek, aztán egy év múlva össze is házasodtak".

Gárdos Péter egyetlen éjszaka alatt olvasta végig a leveleket, amelyek az idő előrehaladtával egyre kitárulkozóbbak lettek érzelmileg és szexuálisan is. Először azt gondolta, hogy egy írónak adja a témát, végül maga írt regényt szülei történetéből. Ebből készül most a film magyar-svéd-izraeli koprodukcióban. A jeruzsálemi forgatáson már túl vannak, itt a film kerettörténetét vették fel az idős Lilivel, akit Gila Almagor, Spielberg egyik kedvenc színésznője játszik, őt láthattuk többek között a Münchenben is.

Van nekem ehhez jogom?

Gárdos Péter soha nem beszélt az apjával a holokausztról. A férfi, akinek hullaégetőként kellett dolgoznia Bergen-Belsenben, mindig azzal hárította el a kérdést, hogy majd egyszer beszélnek róla. "Ez amúgy is elmesélhetetlen, nem véletlen, hogy ötven évig nem volt szó erről a családunkban". Gárdos azt is csak iskolás korában tudta meg, hogy zsidó, amikor csúfolta egyik zsidó osztálytársát, mire az édesapja megpofozta és elmondta neki, hogy ő is az.

"Van nekem ehhez jogom? A világ elé tárhatom a szüleim történetét? Mit szólna ehhez apám?" - ilyen kérdésekkel viaskodott, de végül úgy döntött, hogy megcsinálja a filmet. Már csak azért is, mert azt tapasztalta, hogy a magyar társadalom, a magyar fiatalok nagyon keveset tudnak a témáról. "Azoknak a huszonéves fiúknak és lányoknak, akik szerepelnek ebben a filmben, alapdolgokat kellett elmesélni. Olyan ez nekik, mintha négyszáz éve lett volna. Emőke és Milán, a két főszereplő, nagyon érzékenyek erre, ők ott vannak, ők az én szüleim" - tette hozzá. A svédek hozzáállásáról elmondta, hogy ők kifejezetten kérték, hogy ne csak az legyen a filmben, hogy Svédország mennyire nyitott és befogadó volt, hanem az is, hogy a svéd társadalom fele szimpatizált Hitlerrel.

A filmben sok archív felvétel is lesz. A svédek ugyanis felvették, amikor a túlélők megérkeztek az országba, és pakolják ki a hajóból a 26-35 kilós, teljesen leromlott állapotban lévő embereket. A híradók azt is megörökítették, ahogy fertőtlenítik a meztelen túlélőket. Ezek a megrázó felvételek a tervek szerint úgy illeszkednek majd a filmbe, hogy ne lehessen eldönteni, hogy melyik az eredeti és melyik a napjainkban felvett jelenet.

Napi 800 kalória, tíz kiló mínusz

"Ha állandóan arra gondolnék, hogy Péter édesanyját játszom, akkor csak ülnék egy sarokban és rettegnék" - mondta Piti Emőke, akinek ez lesz az első filmje. Eddig csak egyszer forgatott, tavaly nyáron az HBO Terápia című sorozatának egyik epizódjában. Schruff Milánnak több filmes tapasztalata van, a remek Kalandorokban Haumann Péterrel és Rudolf Péterrel játszott együtt. Egyik fiatal színész sem volt kövér, Gárdos mégis azt kérte tőlük, hogy adjanak le még pár kilót a hitelesség kedvéért. Így aztán nem esznek többet napi 800 kalóriánál. Milán 110 napja diétázik, eddig 10-11 kilót fogyott, még 3-4 kilót szeretne, hogy látványosabb legyen a soványsága.

"Az elején nehéz volt, de nagy koncentrációt és fegyelmet ad, különösen akkor, ha a forgatás mellett még színházban is dolgozol közben. Ez egy olyan életmódváltás, amit mindenkinek ki kéne próbálnia" - mondja az orvosi felügyelet mellett zajló diétáról. A fiatal színészek mellett Máté Gábor, Gyabronka József, Scherer Péter, Petrik Andrea és Földes Eszter is játszik a filmben. Máté Gábor lesz az a svéd orvos, aki Miklóst gyógyítja. Mivel magyar felesége van, akcentussal, de magyarul beszél vele. Máté Gábor a svéd akcentust egy Magyarországon élő svéd diplomatától tanulta el.

"Ez a film nem a holokausztról szól, hanem egy szerelemről. Arról, hogy van élet a halál után, hogy soha, még a legborzalmasabb időkben sem szabad feladni" - mondja a rendező. A Hajnali lázat a tervek szerint 2015 januárjában mutatják be.