A filmvászon legbénább óriásszörnyei

2014.05.18. 08:21
Az új Godzilla-filmben nem volt semmi gond a szörnyekkel. Pedig a Godzilla-korpusz öröksége, hogy az óriásszörnyes (kaidzsu) filmek rajongói elnézőek azzal szemben, ha egyik-másik trükk kicsit béna, vagy éppen valamelyik jószág inkább vicces, mint ijesztő. De azért van egy határ; összegyűjtöttük azt a tíz szörnyet, akin még az 1954-es Godzilla is csak röhögne, és akiknél még a Pom Pom meséinek néhány szereplője is rémisztőbb volt.

Gigan

Filmek: Godzilla vs. Gigan, Godzilla vs. Megalon, Godzilla: Final Wars

Miért béna: Az 1972-ben felbukkant Gigan egy kibernetikus, szárnyas űrszörny, aki karjai végén nagy fémkampókat visel, hasába egy asztali fűrészgép van beépítve, a feje pedig nevetségesebb, mint egy sisakos kazuáré. Nehéz komolyan venni, amikor felberregteti a pocakját, és támadásra indul, és ezekkel a karokkal nyilván esélye sincs Godzillával szemben, akit szembeforduló hüvelykujjakkal áldott meg az evolúció.

Így neveznék a Pom Pom meséiben: Fűrészhasú kampómadár

Így lehet legyőzni: A sok beépített fémszerszám miatt egy erősebb elektromágnes megteszi.

Godzilla vs Gigan (1972) - Trailer

Hedorah

Filmek: Godzilla vs. Hedorah, Godzilla: Final Wars

Miért béna: Ez a szmogszörny címszereplő volt az 1971-es Godzilla vs. Hedorah-ban, de már akkor sem volt túl rémisztő. Egy kupac ezüstösen csillogó szmötyi két gonosz, festett szemmel, aminek lenyűgöző képességei vannak. Alakváltóként repül, úszik, szárazföldön pedig lábakat növeszt, szeméből energiasugarakat lő ki, halálos savat köpköd – csak hát közben végig egy kupac ezüstösen csillogó szmötyit látunk két gonosz, festett szemmel. De legalább mondanivalót hordoz: a szörnyet igazából az emberek mérgező hulladéka keltette életre.

Így neveznék a Pom Pom meséiben: Savköpő koszoska

Így lehet legyőzni: Ha Godzilla kap egy böhöm nagy felmosórongyot, elintézi.

Godzilla vs. Hedorah Trailer

Moguera

Filmek: The Mysterians, Godzilla vs. SpaceGodzilla

Miért béna: A The Mysterians című 1957-es sci-fiben egy idegen faj jön, hogy leigázza Földet – Moguera az utolsó pillanatban került bele, mert a készítők úgy érezték, elviselne még a cselekmény valami nagyot, ami rombol. A végeredmény olyan is lett: Moguera leginkább egy nehezen mozgó, szárnyaszegett sárgarigóra emlékeztet, amit hullámpalába öltöztettek, és két kötőtűt szúrtak a fejébe. Egy ilyennek ki hiszi el, hogy halálsugarakat villant a szeméből?

Így neveznék a Pom Pom meséiben: A tohonya robotrigó

Így lehet legyőzni: Kiröhögni, amíg szégyenében el nem bujdosik.

The Mysterians trailer

Nancy Fowler

Filmek: Az 50 láb magas nő támadása

Miért béna: Ne felejtsük ki a béna hollywoodi óriásszörnyeket se, élükön Nancy Fowlerrel, aki egy 1958-as film teljesen hétköznapi szereplője, amíg egy ufó 15 méteresre nem növeszti. Nancy ekkor azt teszi, amit minden nő tenne: leszámol szemétláda férjével és annak szeretőjével. Drámának dráma, de semmi szörnyszerű nincs egy kombinés nőben, még akkor sem ha 15 méteres.

Így neveznék a Pom Pom meséiben: Nancy néni

Így lehet legyőzni: Egy 15 méteres párterapeuta segíthet a békésebb megoldásban.

Attack of the 50 Ft. Woman - trailer (1958)

A denevérpatkánypók

Filmek: The Angry Red Planet

Miért béna: Patkánytest póklábakkal és denevérfejjel – van kérdés? Egyébként egy 1959-es sci-fiben szerepelt, mint rettenetes marslakó, aki a Marsot felfedező földi űrhajósokra támad. Csak hát még a South Park Medvedisznóembere is ijesztőbb volt, mint egy denevérpatkánypók.

Így neveznék a Pom Pom meséiben: Patkányfarkú lépegető

Így lehet legyőzni: A filmben egyetlen lövés elég volt a szemébe, anyámasszony katonája.

Angry Red Planet - Martian Bat-Rat-Spider

Jet Jaguar

Filmek: Godzilla vs. Megalon

Miért béna: Mert még a saját filmjében is csak mellékszereplő tudott lenni. A Godzilla vs. Megalon ugyanis eredetileg Jet Jaguar vs. Megalonnak indult. A Toho stúdió rajongói pályázatot hirdetett egy kaidzsu megtervezésére, és úgy tervezte, hogy a győztes rajz alapján készítik el a főhőst, aki majd lezúzza Megalont (aki egy óriási fúrókezű ászkarák, így éppen csak lecsúszott erről a toplistáról). A nyertes végül egy piros-sárga-kék humanoid robot lett, és a film készítői hamar érezték, hogy ez nem fog elvinni a hátán egy filmet, ezért behozták a jó öreg Godzillát, a rossz oldalra meg Gigant. Különleges képessége sem túl erős: főleg közelharcban jó, és össze tud töpörödni emberi méretre, meg kicsit villog a szemével (ez utóbbi a kaidzsufilmekben nagyjából a beugró). Jet Jaguar később nem is szerepelt más filmben.

Így neveznék a Pom Pom meséiben: A bátor tintadroid

Így lehet legyőzni: A „hé, Jet Jaguar, te vagy a Godzilla-univerzum Aquamanje” mondatra elsírja magát.

Godzilla vs. Megalon Trailer

Mothra

Filmek: Mothra, Godzilla vs. Mothra, Ghidorah the Three Headed Monster, Ebirah Horror of the Deep, Destroy All Monsters, Mothra vs. Godzilla, Rebirth of Mothra I-III., Godzilla Mothra and King Ghidorah: Giant Monster All-Out Attack, Godzilla ns. Mechagodzilla, Godzilla: Tokyo S.O.S., Godzilla: Final Wars

Miért béna: 1961 óta a Godzilla-kánon része, az egyik legtöbbet szerepeltetett kaidzsu, sokak kedvence, és nem egészen értjük, miért – hiszen csak egy óriási molylepke! Se karmok, se agyarak, se egy tisztességes taréj, csak két nagy szárny, meg a csodálatos képesség: peték rakása, amikből további Mothrák kelhetnek ki. Sok filmjében elpusztul, nem is csodáljuk.

Így neveznék a Pom Pom meséiben: Molylepke.

Így lehet legyőzni: Pár kamion naftalin elég lesz neki.

Mothra toho 1961 trailer

Gabara

Filmek: All Monsters Attack (Godzilla's Revenge)

Miért béna: Egyetlen filmben szerepelt csak, az 1969-es All Monsters Attackban (két évvel későbbi angol verziója: Godzilla's Revenge), ami ráadásul vitán felül a legrosszabb Godzilla-film. A szörnyes jelenetek egy élénk fantáziájú kisfiú képzeletében játszódnak, és Gabara is itt bukkan fel (a trailerben 0:50-nél), olyan arcberendezéssel, ami a macskáknak van, és ettől nagyon elüt, hogy rücskös bőre egyébként krokodilra hajaz. Olyan kaidzsu, akit még a keményvonalas Godzilla-rajongók is megvetnek.

Így neveznék a Pom Pom meséiben: Páncélbőrű cicapofi

Így lehet legyőzni: Természetesen meg kell építeni a Macskafogót.

Godzillas Revenge 1969 Trailer

A nagy madár

Filmek: The Giant Claw

Miért béna: Újabb amerikai szörny egy 1957-es sci-fiből. Sok kommentár nem kell hozzá, elég megnézni a trailert. Ezk a trükkök már 1957-ben is szánalmasak voltak, szinte hallani, ahogy az óriásmadarat mozgató marionettbábosok anyáznak a háttérben.

Így neveznék a Pom Pom meséiben: Az, Akit Még Madárvédő Golyókapkodó Sem Védett Meg.

Így lehet legyőzni: Szólni a Szezám utcai Nagy madárnak, aztán győzzön a jobbik.

The Giant Claw movie trailer

Minilla

Filmek: Son of Godzilla, Destroy All Monsters, All Monsters Attack, Godzilla vs. Gigan, Godzilla: Final Wars

Miért béna: Mini+Godzilla=Minilla – leesett? Godzilla kisfia, alacsony, pufók kis szörnyecske, akiről ordít, hogy a merchandisingipar is ott bábáskodott a születésénél. 1967 óta szerepelt már több filmben, de a cselekményben többnyire csak arra jó, hogy folyton bajba kerüljön, és a faternak meg kelljen mentenie őt. Idegesítő karakter, kaidzsunak pedig egyszerűen vicc.

Így neveznék a Pom Pom meséiben: Sehogy, őt kinéznék a Pom Pom meséiből

Így lehet legyőzni: Adni neki egy nyalókát, aztán elvenni tőle.

Son of Godzilla Trailer

Melyik a legbénább filmes szörny?