Az X-Men nagyot szakított Amerikában

2014.05.25. 19:54 Módosítva: 2014.05.25. 20:00

Az X-Men - az eljövendő múlt napjai mutánsai kiszorították Godzillát az észak-amerikai mozikból: a Memorial Day, vagyis az amerikai katonai hősök hétvégéjén 91 millió dollárért (20,2 milliárd forintért) váltottak jegyet a nézők Bryan Singer sci-fi akciófilmjére. A bevételek azonban így is elmaradnak a várttól: a Variety szórakoztatóipari szaklap például 125 millió dolláros nyitást remélt, és azt, hogy a jegyeladásokat nem zavarja meg, hogy a rendezőt pedofíliával vádolták meg.

X-Men az eljövendő múlt napjai

A háborúban elesettek emlékére tartott ünnep hagyományosan a nyári moziszezon kezdetének számít, innentől kezdve jönnek a blockbusterek, bödönnyi popcornnal tálalt nagy költségvetésű sikerfilmek. A Memorial Day hétvégéje rendszerint tekintélyes forgalmat hoz a moziknak Amerikában, tavaly rekordösszeget, 360 millió dollárt költöttek mozijegyre az amerikaiak.

Pedofíliával vádolják a rendezőt

Bryan Singert már két férfi is nemi erőszakkal vádolja. Ráadásul mindkét férfi azt állítja, hogy a rendező és más hollywoodi hatalmasságok akkor erőszakolták meg őket, amikor még kiskorúak voltak. Singer a botrány miatt nem is vesz részt a film kampányában. Az ügy részleteiről itt írtunk.

A 91 millió dolláros bevétel az X-Men sorozat eddig elkészült darabjai között a második legjobb premierhétvégi eredmény volt: az X-Men - Az ellenállás vége 2006-ban 123 millió dolláros jegyeladással nyitott Észak-Amerikában.

A múlt hét végén a kasszasikerlista csúcsán mutatkozott be a Gareth Edwards rendezésében készült Godzilla, most azonban a második helyre szorult 32,4 millió dollárral. Ami azért még így is 7,2 milliárd forint.

A lista harmadik helyét 14,2 millió dolláros (3,2 milliárd forint) jegyeladással egy romantikus vígjáték, a Kavarás foglalta el Adam Sandlerrel és Drew Barrymore-ral a főszerepben, ezt a filmet mi csak július 3-ától láthatjuk a mozikban.

Mi hét pontot adtunk a filmre. Tízből.

"A forgatókönyvíró, Simon Kinberg zsenialitása, aki végig bravúrosan ugrál az idősíkok között, maximálisan kiaknázza a Xavier-Mistique-Magneto szerelmi háromszögben rejlő lehetőségeket, stílusosan hozza be az új mellékszereplőket (pl. a törpe Trusk és Higanyszál jelenetei), és néhány kisebb dramaturgiai döccenőt kivéve elejétől végéig lendületben tartja a sztorit".