Hét plusz egy film a normandiai partraszállásról

2014.06.06. 13:56

1944. június 6-án a szövetséges erők olyan hadműveletet indítottak a náci Németország fennhatósága alatt álló normandiai partokon, amilyet addig nem látott a világ. A partraszállás, azaz a D-nap / Overlord hadművelet / Neptune hadművelet véres története persze a filmeseket is megihlette, bár a rettenetesen magas költségek miatt (több ezer statiszta, korhű fegyverek, jelmezek, járművek stb.) sokkal kevesebb film készült a húsdarálóról, mint gondoltuk. Istenigazából nem is best of lista ez, hanem ami van, és nem doku, javarészt amerikai filmekkel és egy vadonatúj sci-fivel a végén, mert az is partraszállós, ráadásul normandiai.

1951 – The Tanks Are Coming (Jönnek a tankok!)

Nem hivatalos a magyar cím, hiszen itthon nem került mozikba a film, vagy csak mi nem tudunk róla. A történet az amerikai 3. páncéloshadosztály öt tankjáról szól, amelyek halált megvető bátorsággal esnek neki a Siegfried-vonalnak, ahogy azt az amerikai propagandafilmekben megszokhattuk. A filmben még szerelmi szál is akadt a platinaszőke Mari Aldonnak köszönhetően, és a történet nagyjából Lafayette G. Pool zászlós II. világháborús kalandjain alapul. Poolról érdemes megjegyezni, hogy a mendemonda szerint amikor olyan súlyosan megsebesült, hogy a lába teljesen szétroncsolódott, saját maga kezdett bele az amputációba, csak hogy minél hamarabb túl legyen rajta, és mehessen nácikat ölni. A filmről videorészletet nem leltünk, de a korabeli plakát a vidáman borozó amerikai hősökkel és a kutyával magáért beszél.

Szereplők: Steve Cochran, Philip Carey, Mari Aldon, Paul Picerni, Harry Bellaver, John McGuire.  

1962 – The Longest Day (A leghosszabb nap)

The Longest Day trailer

Cornelius Ryan azonos című regényén alapuló, nagyszabású, hogy úgy ne mondjuk, színes, szélesvásznú amerikai film, amit egyenesen öt rendező irányított (Ken Annakin – brit és francia külső felvételek, Andrew Marton – amerikai külső felvételek, Gerd Oswald – az ejtőernyős ugrás, Bernhard Wicki – német jelenetek, és Darryl F. Zanuck – minden más). A forgatáshoz olyan katonai szakértőket vontak be, akik ott voltak a partraszállás alatt, sőt, saját magukat alakíthatták a filmben. Dokudráma-szerűen forgatták le, és a történet a D-nap előtti eseményeket éppúgy felölelte, mint a partszakasz elfoglalását követő előrenyomulás képei. Tízmillió dolláros költségvetésével ez számított a legdrágább fekete-fehérben forgatott filmnek egészen 1993-ig, amikor a Schindler listája megjelent. Érdekes, de a történészek szerint is meglehetősen pontos filmből teljesen kihagyták a kanadaiakat, akik – érthetően – be is rágtak a filmesekre emiatt.

Szereplők:  John Wayne, Kenneth More, Richard Todd, Robert Mitchum, Richard Burton, Sean Connery, Henry Fonda, Red Buttons, Rod Steiger, Leo Genn, Peter Lawford, Gert Fröbe, Irina Demick, Bourvil, Curt Jürgens, Robert Wagner, Paul Anka és Arletty.

1980 – The Big Red One (A nagy vörös egyes)

The Big Red One 1980 Trailer

Lee Marvin és Mark Hamill (igen, Luke Skywalker) főszereplésével készült amerikai film, amit Samuel Fuller saját regényéből írt és rendezett. Eredetileg egy alaposan megvágott verzió került csak mozikba, ha valaki be akarja szerezni, inkább a 2004-ben kiadott, bővített kiadás után menjen. Fuller az 1. gyalogoshadosztályban szolgált a II. világháború alatt (ezt hívták a Nagy vörös egyesnek), és a film nem is csak a normandiai eseményekre koncentrál, hanem egészen az I. világháborútól kezdve bemutatja a hadosztály történetét. Észak-Afrika, Szicília, az Omaha-partszakasz, Párizs felszabadítása – ebből a szempontból a film Az elit alakulat előfutárának is tekinthető. A filmet a Warner az ötvenes években le akarta forgatni, de az író/rendező és Jack Warner összebalhézott, így 30 éven át pihentették a projektet. Kemény, akciódús film, nem az a fajta zászlólengetős, pátoszos háborús eposz, amitől rosszul vagyunk.

Szereplők: Lee Marvin, Mark Hamill, Robert Carradine, Bobby Di Cicco, Kelly Ward, Siegfried Rauch és Stéphane Audran.

1998 – Saving Private Ryan (Ryan közlegény megmentése)  

Ryan közlegény megmentése (1998) előzetes

Az a 27 perc, amivel Steven Spielberg filmje kezdődik, forradalmasította a háborús filmek és sorozatok, no meg a II. világháborús FPS-videojátékok piacát. Zsigerig hatoló, kegyetlen, döbbenetesen életszerű jelenetekben látjuk azt, ahogy partra szállnak az amerikaiak, a kamerák mindig ott vannak, ahol az akció történik, fejek és végtagok szakadnak le, a néző pedig végig úgy érzi, hogy ott van az akció sűrűjében, és kapkodja a fejét a felé süvítő golyók elől. (Ha a filmet ma forgatnák le, tuti 3D-ben készülne.)

A sztori nem igaz történet, egy Ryan nevű katonát kereső alakulat sztorija, akik azért mennek el Ryanért, mert annak már három testvére elesett a háborúban, és a hadvezetés szeretné, ha legalább egy épségben hazatérne. Ha a szirupos és meglehetősen hihetetlen sztoritól elvonatkoztatunk, a filmbeli csatajelenetek és főleg Ramelle városának ostroma (no meg a már említett partraszállás) pompásan néznek ki, jóval életszerűbben, mint bármi azelőtt és kevés kivétellel azóta is. 

Szereplők: Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Adam Goldberg, Vin Diesel, Giovanni Ribisi, Jeremy Davies, Ted Danson, Paul Giamatti, Dennis Farina, Bryan Cranston, Nathan Fillion és Dale Dye.

2001 – Band of Brothers (Az elit alakulat)

D Day Drop Band of Brothers

Az HBO-nak nagyon tetszett az, amit Steven Spielberg és Tom Hanks párosa a Ryan közlegény megmentésével elért, és szerették volna, ha a duó a tévében is megvalósítja azt, amit az 500 millió dollárt termelő film a moziban elért. Spielbergék évekig készítették elő a projektet, amit Stephen E. Ambrose 1992-es regénye ihletett, és amiben a 101-es légiszállítású hadosztály 506-os ezredéhez tartozó Easy század sorsát követjük végig az angliai kiképzéstől a háború végéig. A tízrészes sorozat epizódjait a veteránokkal készített interjúk vezették fel, de a nevüket csak a részek végén tudhattuk meg. A sorozat mind minőségében, mind történetvezetésében új korszakot vezetett be a televíziózásban, az akciójelenetek megvalósítása filmes eszközökkel, iszonyú sok pénzből, 125 millió dollárból készült.

Szereplők: Damian Lewis, Ron Livingston,  Donnie Wahlberg, Scott Grimes, Shane Taylor, Matthew Leitch,  Rick Gomez, Michael Cudlitz, Nicholas Aaron, James Madio, Neal McDonough, Dexter Fletcher, Ross McCall, Rick Warden, Robin Laing, Dale Dye, Michael Fassbender, Kirk Acevedo, Eion Bailey, Jamie Bamber, David Schwimmer, Marc Warren, Colin Hanks, Tom Hardy, Simon Pegg és James McAvoy.

2004 – Ike: Countdown to D-Day (A normandiai partraszálláshoz vezető út)

Ike: Countdown to D-Day (2004) - Tom Selleck

Az A&E tévéfilmje nálunk DVD-n jelent meg, és nem csodálkoznék, ha az 500 forintos kiadványok között a mai napig lehetne találni belőle egyet-egyet valamelyik szupermarketben. (Egyik olvasónk jelezte, hogy a Film Mánia tavaly január 9-én a tévében is levetítette.)  A történet leginkább Eisenhowerrel foglalkozik, és azokkal a döntésekkel, amiket a tábornoknak meg kellett hoznia a D-nap előtt, és amiket le kellett nyomnia a szövetséges erők parancsnokainak torkán. A filmben (tévés büdzsé!) nincsenek akciójelenetek, viszont van sok beszélgetés és komor arcú térképnézegetés.

Szereplők: Tom Selleck, James Remar, Timothy Bottoms, Gerald McRaney és Ian Mune.

2011- My Way (Utam)

My Way (2011) Movie U.S. Trailer

Dél-koreai háborús film egy nagyon fura igaz történet alapján: 1928-ban két fiatalember – egy japán és egy koreai – elkezd futni, és az a tervük, hogy  majd egyszer egy olimpián maratont fognak futni. Ehelyett jön a háború, és vele a szenvedés meg a szívás, szovjet fogság és kismillió kaland, melyeknek során elkeverednek egymástól, és végül Normandiában, a partraszállás alatt találkoznak ismét össze. Nem láttuk sajnos, de nagyon akarjuk.

Szereplők: Jang Dong-gun, Joe Odagiri és Fan Bingbing.

+1

2014 – Edge of Tomorrow (A holnap határa)

A holnap határa - Az év sci-fije! Tényleg!

A lista kakukktojása egy időutazós sci-fi, amiben Tom Cruise a jövőben a Földre támadó idegen lényekkel veszi fel a küzdelmet. Csak azért került fel a listára, mert van benne egy pompásan megkoreografált partraszállós jelenetsor, amiben a modern haderő Normandiában támad az ellenre, és szív, mint a torkos borz.

Szereplők: Tom Cruise, Emily Blunt és Brendan Gleeson.