Ejtették a Bryan Singer elleni pedofilvádat

2014.08.28. 15:18

Michael Egan, a Bryan Singer rendezőt és több producert pedofíliával és nemi erőszakkal megvádló színész szerdán délután visszavonta a vádakat, ezzel lezárulni látszik az utóbbi évek egyik leggyomorforgatóbb hollywoodi botránya. Egan nem azért ejtette a vádat, mert meggondolta magát, hanem azért, mert miután eredeti ügyvédje felmondott neki, nem talált olyat, aki elvállalná az ügyet. Ez persze visszavezethető lenne arra is, hogy Egan anyagi helyzete meglehetősen ingatag (értsd: egy fillérje nincs), és nem tudja kifizetni az ügyvédi költségeket, de ennél egy fokkal bonyolultabb a dolog.

Amikor Egan és ügyvédje, Jeff Herman áprilisban benyújtotta a keresetet Singer, Marc Collins-Rector, Garth Ancier, David Neuman és Gary Goddard ellen, akkor azt állították, hogy 1999-ben Singer több alkalommal is megerőszakolta az akkor mindössze 17 éves Egant. A vádiratban szó esett még drogos szexpartikról, leitatott tinédzserekről, halálos fenyegetésekről, Hawaii utazásokról és sok olyasmiről, ami a négy vádlott életét pillanatok alatt pokollá tehette volna.

Már ha igaznak bizonyultak volna a vádak.

A meglehetősen nagy felháborodást kiváltó ügy rém kínos volt minden résztvevőnek, különösen Singernek, aki éppen a legújabb X-Men-filmet promótálta volna világszerte. A gyártó Fox azonnal le is tiltotta a sajtókampányról, az ABC tévétársaság a nevével eladott Black Box című tévésorozat reklámanyagiról távolíttatta el a nevét, azaz pontosan az történt, amire számítani lehetett: a pedofilvádakból senki nem kért, és eltávolodtak Singertől. A rendező ügyvédjei első körben az Egant védő Hermanra szálltak rá, és több olyan, korábbi ügyet szedtek elő, amiben a meglehetősen kétes hírű kolléga nem éppen erkölcsösen járt el (Floridában egy időre ki is zárták a kamarából), ami természetesen a védence szavahihetőségének aláásására is tökéletesen megfelelt.

Egan mellé májusban egy brit kamaszfiú is beszállt az ügybe, és ő is azt állította, hogy Singer és Goddard elkábította, majd megerőszakolta egy hollywoodi buli alatt. A vádakról egy héten belül kiderült, hogy hamisak, és ekkor már a sajtó sem vette készpénznek Egan állításait - korábban ugyanis úgy tűnt, mintha nemcsak a bulvárlapok, de a "komoly" sajtótermékek is elhinnék Egan állításait, egyre több oknyomozónak álcázott, de valójában csak internetes fórumokról összeszedett állításokra alapozott cikkek jelentek meg Singer vad melegpartijairól, amiken állítólag modellalkatú fiatalemberekkel fajtalankodott.

Júniusra az öt beperelt hollywoodi potentát közül négy viszontváddal élt, és olyan kártérítési összegek röpködtek a levegőben, hogy Egan ügyvédje, nincs mit ezek szépíteni, betojt. Ügyfele állításairól többről is kiderült, hogy nem igazak, például amikor Singer szerinte Hawaii-n erőszakoskodott vele, akkor a rendező bizonyíthatóan Torontóban volt és éppen forgatott. A jobb híján a sajtóban folyó adok-kapok végén, júniusban, Egan visszavonta a Goddard ellen felhozott vádakat.

Singer ügyvédjei júliusban már pedzegették, hogy nem várják meg míg a bíróság kitűzi a tárgyalás napját, és mihamarabb beperelik Egant rágalmazásért, jó hírnév meggyalázásáért, hamis tanúzásért meg ki tudja még miért. Augusztus elején ez meg is történt, Herman pedig egyre idegesebben figyelte az eseményeket - már ő sem nagyon bízott védencében. Egan két hete nyilatkozta először, hogy Hermannel megromlott a viszonya, de arra nemigen számított, hogy az ügyvéd augusztus 25-én este felmond neki. Singer védői szerint ezt megelőzően Herman igyekezett peren kívül megegyezni velük, de erre ők úgy sem voltak hajlandók, hogy az összeg, amit Egan nevében kért, nevetségesen alacsony volt.

Miután ügyvéd nélkül maradt, Egan egyelőre ejteni kényszerült a vádakat, de azt fontos megjegyezni, hogy ez nem visszavonhatatlan dolog, azaz később újra benyújthatja azokat - már ha talál magának ügyvédet. Ennek egyre kisebb az esélye, hiszen az ilyen ügyekben, ahol a vádló nem tud előre (meg sehogy) fizetni, csak a filmekben jön elő a nemes lelkű, Matthew McConaughey-ra kísértetiesen hasonlító ügyvéd, és vállalja el a melót pro bono, azaz ingyen. A valóság az, hogy a meg nem nevezett összegű kártérítést követelő Egan eredeti ügyvédje is csak a sikerdíj reményében (ilyen nagy volumenű esetekben a 40-50 százalékos díj sem elképzelhetetlen) vállalta el a védelmet, nem védence két szép szeméért. 

Az ügy alakulása azonban előrevetíti, hogy a vádak nem fognak megállni a bíróságon, Egan egy fillér kártérítést nem fog kapni, sőt, Singer ügyvédjei most éppen 300 000 dolláros összeget követelnek rajta. És ők nem vonták vissza a keresetüket. Az egészben az a legszomorúbb és legkiábrándítóbb, hogy valószínűleg soha nem tudjuk meg, kinek van igaza, így azt sem, hogy Egannal tényleg történt-e valami, és ahhoz van-e köze Singernek.