A Chihiro Szellemországban rendezője Oscart kap

2014.08.29. 10:30

Mijazaki Hajao japán animációs rendező, Jean-Claude Carriere francia forgatókönyvíró és Maureen O'Hara ír színésznő kap novemberben 8-án, Los Angelesben életmű Oscart, írja az MTI.

A 6500 tagú Amerikai Filmakadémia az év eleji Oscar-gálák előtt, soron kívül szokta a tiszteletbeli Oscarnak is nevezett Kormányzói Díjakkal jutalmazni a kiemelkedő filmes alkotók pályafutását és humanitárius tevékenységét.

  • A Jean Hersholt Humanitárius Díjat a 87 éves színész-énekes-polgárjogi harcos Harry Belafontének ítélték oda.
  • A visszavonulását tavaly bejelentő, 73 éves Mijazaki Hajao, a japán Ghibli Stúdió társalapítója 2003-ben Chihiro Szellemországban című alkotásával már nyert egy Oscart, az utolsó filmjének szánt Szél támaddal pedig ismét esélyes a díjra.
  • A 94 éve Dublinban született Maureen O'Hara leghíresebb filmjei közé tartozik a Csoda a 34. utcában vagy a Szindbád, a hajós. 1952-ben John Wayne oldalán játszott A nyugodt férfi című filmben, amelyért John Ford rendezői Oscart kapott.
  • Jean-Claude Carriere, a Cyrano de Bergerac, A lét elviselhetetlen könnyűsége és A burzsoázia diszkrét bája forgatókönyvírója regényíróként kezdte pályáját. 1963-ban a Heureux Anniversaire című rövidfilm társszerzőjeként kapott Oscar-díjat. A tiszteletbeli Oscarok korábbi díjazottjai között olyan sztárok szerepeltek, mint Francis Ford Coppola, Angelina Jolie és Steve Martin vagy az idén elhunyt Eli Wallach, Laureen Bacall.