Nyolcéves mélyponton a filmstúdiók bevétele

2014.09.01. 14:23

A galaxis őrzői és a Tini nindzsa teknőcök augusztusi kiugró kasszasikere ellenére 15 százalékkal csökkent a mozijegyeladás a tavalyi nyárhoz képest, írja az MTI. A Variety legfrissebb elemzése szerint 2013 nyarán 4,6 milliárd dolláros bevételt hoztak össze a hollywoodi stúdiók, míg idén nyáron ez az összeget csak 3,8 és 4 milliárd dollárra becsülik.

A mozik vérszegény nyári forgalmára egyszerű a magyarázat: a lövöldöző mosómedvén és a Megan Foxra gerjedő tini nindzsákon kívül semmi sem érdekelte igazán a nézőket. A mozisok ugyanakkor úgy vélik, a bevételek visszaesése

ciklikus és nem szisztematikus. 

Rory Bruer, a Sony Pictures nemzetközi forgalmazási elnöke szerint:

A filmipar továbbra is erős, de mindig is produkciófüggő lesz. Előfordulnak gyönge hetek, amit a közönség úgy fog fel, hogy az ágazat bajban van, aztán vannak nagyszerű premierek, amikor meg azt mondják, hogy erősebb, mint valaha. 

A folytatásként készült 22 Jump Street vagy A majmok bolygója - Forradalom nagyobb kasszasiker lett előzményénél. Ugyanakkor a nyáron sok film indult nagy jegybevétellel, majd hamar el is tűnt a kasszasikerlistáról.

Az év legnagyobb bukásai

A 200 millió dollárból készült A csodálatos Pókember 2. észak-amerikai jegybevételei alig múlták felül a költségvetés összegét, a Feláldozhatók 3 után pedig sokan gondolták úgy, hogy a sorozat megérett a nyugdíjra A nagyobb bukások között emlegetik a Jersey Boys című Clint Estwood-filmet és a Szexvideó című vígjátékot.

Ráadásul 13 év után először fordult elő, hogy egy film sem szakított 300 millió dollárnál többet Észak-Amerikában

Matthew Harrigan, a Wunderlicht Securities elemzője szerint

Nem valószínű, hogy a közönség elpártolt volna a moziktól. Inkább arról van szó, hogy a közösségi oldalakon pillanatok alatt elterjed, ha egy film gyenge lábakon áll, és ez eléggé megnehezíti a forgalmazók és a mozik helyzetét. 

A Girl Power lehet Hollywood megmentője?

Más szakértők viszont arra is rámutattak, hogy a korábban sokszor figyelmen kívül hagyott női közönség  alaposan felturbózta a  Demóna vagy a Csillagjainkban a hiba bevételét. A Jump Street és a Rossz szomszédság szintén azért érhetett el kiugró sikert a pénztáraknál, mert egyaránt szólt a nőkhöz és a férfiakhoz.  De a humor is sikert aratott: a különleges effektusok mellett a vicces párbeszéd lett A galaxis őrzői sikere.

Mi jöhet még?

Az év hátralévő részében nagy várakozás övezi David Fincher Holtodiglan és Christopher Nolen Csillagok között című sci-fijeit, de Az éhezők viadala következő epizódja és A hobbit 3 is biztos befutónak tűnik.

Az év eddigi bevételeit tekintve 2013 azonos időszakához képest 5,6 százalékkal maradt el a jegyeladás, a mozik látogatottsága pedig 5,5 százalékkal kisebb. A moziüzemeltetők nem túl optimisták: tartanak tőle, hogy nehéz lesz behozni a kiesett nyereséget. Sokan bíznak azonban abban, hogy a következő két évben az új James Bond, a Star Wars 7 és a Bosszúállók 2 miatt ismét felszálló ágba kerül majd a filmipar. Ha viszont ez nem következnék be, akkor tényleg óriási baj van.