Kemény témák a Szemrevaló filmfesztiválon

2014.09.25. 15:45

Csütörtökön kezdődik a Szemrevaló filmfesztivál, a filmeket a Művész moziban vetítik majd, sőt Szegeden és Pécsett is lesz egy szűkebb válogatás. A filmek kemény szociális témákat feszegetnek, úgy mint az afgán háború, a haza és a hontalanság kérdése, a másság vállalása és elfogadása, a kábítószer fogyasztás és a prostitúció

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással vetítik, a fesztivált a Világok között című háborús dráma nyitja meg csütörtökön 19 órakor. Feo Aladag filmje egy barátságról szól, ami egy Afganisztánban szolgáló német katona és afgán tolmácsa között szövődik. A katonát alakító Ronald Zehrfelddel a vetítés után a közönség is találkozhat.

Az idei fesztivál egyik különlegessége a Viktória – A zürichi expressz című svájci alkotás, mely magyar történetet dolgoz fel, magyar színészekkel (Stefanovics Angéla, Nagy Zsolt). Főhőse egy budapesti cigánylány, aki prostituáltként próbál szerencsét Zürichben, a filmről mi is írtunk. A film témája aktuálisabb nem is lehetne: jelenleg is több száz magyar nő dolgozik a svájci utcákon. A Viktória - A zürichi expressz rendezője, Men Lareida, felesége, Maros Anna forgatókönyvíró és a főszerepet játszó Farkas Franciska szintén közönségtalálkozón beszél a produkcióról.

A részletes program a www.facebook.com/szemrevalo honlapon olvasható.