Meghalt a Diploma előtt rendezője

2014.11.20. 13:32

83 éves korában elhunyt Mike Nichols, világszerte ismert Broadway-darabok és a Diploma előtt című film rendezője. A gyászhírt az ABC News nevű hírcsatorna elnöke, James Goldston olvasta be élő adásban. Nichols felesége, a legendás bemondónő, Diane Sawyer ennél a csatornánál dolgozik. Nichols hosszú pályafutása során rendezőként, producerként és íróként is számos elismerést elnyert - azon kevesek egyike, aki Emmy-, Grammy-, Oscar-, és Tony-díjat is kapott. 

1931-ben született Németországban, az Egyesült Államokba hétévesen érkezett, nácik elől menekülő szüleivel. A New York-i Walden iskolában tanult, majd a chicagói egyetem orvostanhallgatója volt. Itt találkozott először a színházzal, aminek hatására felhagyott tanulmányaival, és beállt egy vándorszínház-társulatba. Elaine May társaságában lépett fel a legtöbbször, és hamarosan az egész ország megismerte a nevét. 

Igazi sikereket rendezőként ért el. Ő rendezte a Mezítláb a parkban Broadway-változatát, amiért első Tony-díját kapta - ezt még hét másik követte. A moziban a Diploma előtt, a Nem félünk a farkastól, a 22-es csapdája, a Furcsa pár, a Silkwood, a Dolgozó lány vagy a Közelebb rendezőjeként ismerhetjük. A Diploma előtt rendezéséért Oscar-díjat kapott 1968-ban. Legutóbb az HBO-nak készítette elő Terrence McNally Master Class, azaz Mesterkurzus című Tony-díjas darabjának tévéfilmváltozatát, amiben a legendás Maria Callast Meryl Streep, Nichols egyik kedvenc színésze alakítja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport