A kritikusi díjak nagy nyertese a Birdman és a Sráckor

2015.01.16. 10:09

Igencsak megnőttek a Sráckor és a Birdman esélyei az Oscar-díjakat illetően miután kiderült, hogy a Critics Choice Awards nevű, kritikusi díjakat odaítélő gálán is ez a két film vitte a prímet. Az elmúlt 15 évből 12 alkalommal a kritikusok által legjobb filmnek tartott alkotás nyerte az év legfontosabb Oscar-díját is. A Hollywoodban csütörtök este megrendezett gálán a Birdmant jelölték a legtöbb díjra, melyek közül Mchael Keaton elvitte a legjobb színésznek járót, a film pedig a zenéjéért, a forgatókönyvéért és a szereposztásért kapott szobrot.

Nem panaszkodhatott a Sráckor producergárdája sem, hiszen Richard Linklater rendezői díjat kapott a filmért, Patricia Arquette lett a legjobb női mellékszereplő, Ellar Coltrane-t pedig az év legjobb fiatal színészének választották, a film pedig megkapta az év legjobb filmjének járó elismerést is. A legjobb színésznő Julianne Moore lett a Still Alice című, egy Alzheimer-kórban szenvedő nőről szóló film címszerepéért, a legjobb adaptált forgatókönyv a Holtodiglané lett, és természetesen J.K. Simmons lett a legjobb férfi mellékszereplő a Whiplash szadista dobtanárjáért.

A kritikusok díját 24 kategóriában ítélik oda, külön kapnak a vígjátékok, az akciófilmek, a sci-fi-alkotások, és van egy fődíjuk is, a legjobb film (ezt kapta a Sráckor). A 9 Oscarra jelölt The Grand Budapest Hotel lett a legjobb vígjáték, az Oscar-nevezésről érthetetlenül lemaradó Lego-filmet tartották a legjobb animációs filmnek, a Csillagok között pedog az év sci-fi-je szobrot kapta meg. A díjazottak teljes listája itt olvasható.