Patricia Arquette felrobbantotta az internetet

2015.02.23. 08:54

Nagyjából az egész világ Patricia Arquette-ről beszél, olyan lelkes és energikus beszédet mondott az Oscar-díja átvételekor, ami nagyon ritka. Hogy a Sráckorban nyújtott alakításáért megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, az nem volt meglepetés – bár még soha előtte nem jelölték Oscar-díjra –, Arquette ugyanis annyira hűen akarta hozni az egyedülálló, ambiciózus nő szerepét, hogy ezért 12 évig egyáltalán nem plasztikáztatott. A díja átvételekor, miután elhadarta gyorsan, hogy kinek mond köszönetet, gyorsan áttért a lényegre: eljött a nők ideje, és most a nők dolga, hogy végre egyenlő jogokat és egyenlő béreket teremtsenek minden amerikai nő számára. A színésznő az Oscar-díját az amerikai nőknek ajánlotta. Mindezt nem agresszívan, hanem bájosan és lelkesen, egy gyűrött papírról olvasva fel a szöveget és a végén még a mikrofont is elejtette. Nem csoda, hogy most az egész világ őt ünnepli, és a Twitter szinte felrobbant a színésznőt támogató és lelkesítő bejegyzésektől.

Meryl Streep és a mellette ülő Jennifer Lopez úgy ugrottak fel a helyükről Arquette beszédének hallatán, mintha koncerten lennének. De hasonlóan lelkes üvöltéseket produkált Shirley MacLaine is.

Meryl Streep és Jennifer Lopez imádják Patricia Arquette-t

Arquette a díjkiosztó utáni nyilatkozataiban is azt hangsúlyozta, hogy Amerikában még mindig nincsenek egyelő jogai a nőknek, és amikor az alkotmányt megírták, akkor egyáltalán nem gondoltak a nőkre. Úgy véli, törvényileg kellene előírni, hogy a nőket ugyanolyan fizetés illesse meg azonos munkáért, mint a férfiakat. (Nagy felháborodást keltett Amerikában, amikor kiszivárogtak a Sony adatai, és kiderült, hogy a nők alacsonyabb fizetést kapnak a cégnél, mint a férfiak.) A feminizmus jegyében azt is elmondta, hogy nem csinált nagy felhajtást a díjkiosztóból, a ruháját a legjobb barátnője tervezte, és reggel ahelyett, hogy elment volna a manikűröshöz, inkább adományokat gyűjtött az alapítványa számára. Arquette elmondta, nem gondolta, hogy Meryl Streep felállva tapsolja majd meg a gondolatait, de a díjkiosztó után megölelte a színésznőt, aki szerinte a színészet egyik védőszentje.