Ben Affleck bocsánatot kért, amiért eltitkolta rabszolgatartó őseit

2015.04.22. 09:07

Ben Affleck ősei rabszolgákat tartottak, amire a színész érthetően nem büszke, sőt annyira szégyelli, hogy az amerikai közszolgálati csatorna műsorában el is akarta titkolni ezt a tényt.

Mint azt mi is megírtuk, a Sony kiszivárgott levelezéséből derült ki, hogy Ben Affleck személyesen írt a Sonynak, amikor szerepelt a PBS családfakutató Finding Your Roots (Megkeresni a gyökereidet) című műsorában. A műsor felfedte, hogy Affleck felmenői között rabszolgatartó földbirtokos is volt, a sztár pedig szerette volna ezt a nyilvánosság előtt titokban tartani. Afflecknek végül sikerült is meggyőznie Henry Louis Gates professzort, a műsor házigazdáját, így az információ kimaradt a tavaly szeptemberi műsorból.

Affleck most töredelmesen beismerte, hogy nagyon kínos volt neki ez a tény, zavarban érezte magát, és kérte, hogy ne beszéljenek a műsorban rabszolgatartó őseiről – ami egyébként Amerikában egyáltalán nem ritka. A műsort vezető Gates ki is akadt Affleck kérésén, és azzal érvelt, hogy a cenzúra ellenkezik a PBS működései elveivel, és ha egyszer megnyitják ezt a kaput, nehéz lesz becsukni. Vannak ugyanis olyan közszolgálati csatornák, amelyek fontosnak tartják a független szerkesztési elveket.

A színész azzal védekezik, hogy ez a műsor nem egy tipikus hírműsor, hanem inkább egy show, így megengedhető ez a lépés. Mint mondta, az egész ügy végtelenül kínos volt neki, és nagyon rosszul érezte magát ettől az információtól, ezért kért cenzúrát. A PBS egyébként kedden vizsgálatot indított az ügyben.

Affleck most bocsánatot kért az esetért, és reméli, az ügy ráirányítja a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államoknak még mindig nehéz megbirkóznia a múltjának ezen részével.