Magyar diákok is szavaznak az Európai Filmakadémia díjáról

2015.04.22. 10:53

Az Európai Filmakadémia (EFA) kezdeményezésére a Fiatal Közönség Díjáról (Young Audience Award) a Filmalap szervezésében ismét szavaznak budapesti fiatalok is május első vasárnapján a Tabán moziban. Az idén rekordszámú, 25 ország közreműködésével megrendezendő közös mozizáshoz és szavazáshoz mintegy 40 budapesti felső tagozatos általános iskolás is csatlakozik. Az 25 városban párhuzamosan zajló eseményre negyedszer kerül sor.

A díj három jelöltjét – Sovány nővérem (Stella / Min Lilla Syster, Svédország/Dánia), A láthatatlan fiú (The Invisible Boy / Il Ragazzo Invisible, Olaszország), Te sem vagy szép (You're Ugly Too, Írország) – szakmai zsűri választotta ki azon európai egész estés filmprodukciók közül - játékfilmek, dokumentumfilmek és animációs filmek -, melyek célközönsége a 12-14 éves korosztály.

Május 3-án Európa szerte a legfiatalabb nézők tekintik meg a jelölt filmeket, majd kiválaszthatják, hogy melyik film kapja idén az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díját. Budapesten a Filmalap szervezésében a Budapest Film Zrt. együttműködésével a Tabán moziban lesz az egész napos filmnézés és szavazás.

A kezdeményezéssel a Filmalap célja a fiatalok tudatos filmfogyasztóvá válásának elősegítése, és a mozizás, mint közösségi élmény népszerűsítése, -írta a Filmalap közleményében.

Itt a három jelölt film előzetese:

Sovány nővérem (Stella / Min Lilla Syster) előzetes
A láthatatlan fiú (The Invisible Boy) előzetes
Te sem vagy szép (You're Ugly Too) előzetes