Szörényi Levente szerint borzalmas az István, a király-film

2015.04.30. 08:45

Borzalmas lett az 1984-es István, a király-mozifilm, vallja be Szörényi Levente a nemrég megjelent életrajzi könyvében, a Rohan az időben, amit a héten szinte fejezetenként spoilerezett el a Blikk.

Szállj fel szabad madár (Koppány dala)

A rockopera moziváltozata ugyan itthon kultikus lett, az egykori Illés-frontember szerint viszont az angliai szakmabeliek nem tudtak vele mit kezdeni, így hamarabb befuccsolt a külföldi turnélehetőség, mint hogy igazából beindulhatott volna. Tim Rice, Andrew Lloyd Webber szövegírója is megnézte, amikor Magyarországon járt, azzal a tervvel, hogy megírja az angol szöveget egy Broadway-bemutatóhoz, aztán az amerikai tévék is leadnák a rockoperát.

No, meglátta a filmet, és annyi volt bármiféle együttműködésnek. Nem tudott vele mit kezdeni, nem volt olyan színvonalú alkotás, hogy Amerikában bedobja a tévébe, vagy bárkinek megmutassa. Komolytalan hatást keltett az egész.

Szörényi a visszaemlékezésében egyébként azt is meglebegteti, hogy szerinte csak azért lett a filmben Réka, Koppány lánya Kovács Ottília a dalokat valójában éneklő Sebestyén Márta helyett, mert viszonya volt a rendezővel, Koltay Gáborral. Persze óvatosan fogalmaz:

 Miért? Ki tudja. Előbbivel talán bensőséges viszonyba keveredett.

Koltay Gábor egyébként Szörényi szerint a forgatás során

 magasról tett a művészi szempontokra.

Részletek itt.

Réka dala az István, a király filmváltozatából (1984)