Kovács Lajos majdnem meghalt az Argo 2 forgatásán

2015.05.01. 08:26

Az Argo 2 bemutatóján Kovács Lajost a Balog Tibi-feelingről és szadomazo szerkójáról faggattuk, Kiss Józsefet a Szent Korona-vicceken kiakadó szélsőjobbos kötekedőkről kérdeztük, Kulka János pedig a Fekete Lófasznak hívott nindzsa mellett a következő történelmi témájú filmjéről is mesélt.

Ha létezik olyan kultikus filmes kellék, amiről mindenkinek az Argo jut eszébe, az biztosan Balog Tibi narancssárga dzsekije és kék futónadrágja, amiben már a második akciófilm-paródiát keménykedte végig. Azt viszont már valószínűleg kevesen tudják, hogy ezek Kovács Lajos saját ruhái:

Az első rész előtt volt egy ruhapróba, ami előtt a hegyekben futottam, ugyanabban a szerkóban, amit láttál a vásznon. Befutottam a próbára, és amikor rám került a sor, azt mondták, nem kell ide próba, már meg is van Balog Tibi ruhája.

Kovács Lajosnak egyébként pont olyan érzés belebújni ebbe a narancssárga dzsekibe,

mint amikor Rambo megköti a piros fejkendőt:

Ilyenkor azonnal elfog a Balog Tibi-feeling. Ráadásul 10 év után is könnyedén rám jött, ami azt jelenti, hogy egy dekányit sem híztam.

Na de mi van a Ponyvaregényből ismert latex szadomazoszerkó a szájpecekkel, amit a romák adtak rá Balog Tibire, hogy a lagzin rajta röhöghessenek? Nem volt kényelmetlen?

Dehogynem, kellemetlen volt és életveszélyes. Napokig kellett hordanom, de megoldottam, túléltem, mert erősnek teremtettek.

És ezzel Kovács Lajos egyáltalán nem túlzott, hiszen a tavalyi forgatáson 70 évesen is bevállalt minden akciójelenetet. A távolugró múlttal is rendelkező színész a háztetőről leugrós jelenetnél majdnem balesetet is szenvedett, miután 40 percig gyakorolta, hogyan kell öt méteres nekifutással úgy leugrani a háztetőről, hogy a kaszkadőrök által kikészített biztonsági kartondobozokra essen a beton helyett:

Szóltam, hogy tegyenek még oda valami hentergőt,

mert az volt a simlis célom, hogy túlugorjam a dobozokat. Ugyan, Lajos papa, ne hülyéskedj már, mondták. De végül tényleg túlugrottam, és ha nem kérek plusz matracot, akkor a kőre zuhanok.

Kovács Lajos tehát élvezte a forgatás minden pillanatát, és 10 év múlva akár még a harmadik részt is bevállalná, ha nem viszi el addigra a magas vérnyomása. Ötlete is volna az öreg Balog Tibihez:

Nagy konspirátorként mindent én irányítanék egy tolókocsiból.

A Tysont alakító Kiss József szerint nem lesz Argo 3

Bicskey Lukács nélkül ugyanis már nincs értelme folytatni. Ezért is búcsúztak el Psychótól a film végén egy naplementébe jetskizős jelenetben:

Ez a banda így volt teljes. A hülye Tyson nélkül sem működött volna, Psychót sem tudná eljátszani senki más, csak Bicskey Lukács.

Tény, hogy Bicskey elképesztően alakította a néma pszichopatát: az egyik jelenetben például egy templomban Jézus-pózban, két véres szamurájkarddal a kezében, tök pucéron állt egy hulla és az oltárra pakolt fegyverarzenál társaságában. Kiss József szerint Árpa Attila az efféle viccekkel mindig is szerette cinikusan fricskázni az embereket, így az Argo 2-ben is sokszor poénkodott a vallások vagy a kisebbségek rovására. II. Rákóczi Ferencet viszont még ő sem merte gyalázni:

Eredetileg az erdélyi fejedelemnek mondtam volna, hogy mit bámulsz, te pornóbajszos kisköcsög!?!

De végül a Nemzeti Múzeumban kiszúrták a talapzattal együtt két és félméteres Sztálin-szobrot, és Kiss javaslatára változtattak a forgatókönyvön. A színészt egyébként valószínűleg a pornóbajszos Rákóczi nélkül is be fogják támadni ugyanazok a szélsőjobbos csoportok, akik kiakadtak a koronás-baseballsapkás Kossuth-pólón, mert Tyson a Szent Koronát már a trailerben is a saját fejére rakta. Kiss József persze nem fél ettől:

Ez egy óriási poén a filmben, vétek lett volna kihagyni. Ha valaki nem érti, hogy ez csak vicc, vagy annyit lát, hogy Kiss József meggyalázza Szent koronát, akkor az nagyobb hülye, mint Tyson.

Kiss József mellett a filmbéli nindzsát, Fekete Lótuszt alakító

Kulkának is bejött az Argo 2 suttyó humora

Amikor Tibi Fekete Lófasznak hívja a Fekete Lótuszt, azon fél óráig sírva röhögtem. Vagy amikor leejtik a Szent Koronát, és azt hiszik, hogy ettől ferdült el a kereszt.

Kulka kifecsegte: hamarosan teljes lesz a Kulka-Köbli-trilógia!

Bár a sajtóvetítés utáni színészinterjúk az Argo 2-ről kellett volna hogy szóljanak, A vizsga és A berni követ rajongójaként, mindenképpen meg akartam tudni, teljes lesz-e a Köbli-Kulka-trilógia egy harmadik izgalmas történelmi filmmel?

Szerencsés volt a Köbli Norbival való találkozásom, mert télen leforgathattuk a harmadik filmemet az ő forgatókönyvéből. Ezt is Szász Attila, rendezte, aki A berni követet. Gyönyörű történet, Félvilág a címe, és Mágnás Elza halálát dolgozza fel a XX. század elején. Gryllus Dorka szobalányt alakítja, Kovács Patrícia a másik főszereplő, én pedig egy valóban létező, gazdag bútorgyáros vagyok a filmben, aki halálosan beleszeret egy luxusprostituáltba.

De vajon nem ciki színházi körökben egy proli gengsztervígjátékban szerepelni, aminek a fináléjában egy gémeskúton szamurájkardoznak a B-filmekből szökött szereplők? Kulka szerint nem:

Sajnos olyan kevés mozifilm forog ma Magyarországon, hogy azt a keveset az egész szakma megtanulta becsülni.

Kulkának inkább az volt furcsa, hogy a Katona József Színházban bemutatott Faust után (amiben ördögien jó volt) másnap arról kell beszélnie az újságíróknak, milyen volt nindzsaruhában harcolni. Szerencsére szeret ugrálni a legkülönfélébb műfajok között, és mindig szerepben ugyanolyan precízen és maximalistán igyekszik helyt állni:

Ez nem úgy működik, hogy egy vígjátékhoz előveszem a vígjátéki énemet. Van a szerep, és van a színész, akinek sosem szabad felszínesebben játszania egy vígjátékban, mint egy drámában.

De vajon a nézők is ugyanúgy szeretik Kulkát a különböző műfajokban? Akinek ma tetszik az Argo 2-ben a fekete nindzsa, holnap elmegy jegyet venni a Katona József Színházba?

Nagyon jó kérdés. Hazudnék, ha azt mondanám, csak azért mondok igent egy filmszerepre, hogy behúzzam a nézőket a színházba.

Ugyanakkor Kulka mindig örül annak, ha akad valaki, aki eddig következetesen nem volt hajlandó magyar filmeket nézni, de miután tett egy próbát A berni követtel, megnézi a Swinget is, aztán pedig utánanéz, hogy melyik színházban játszik a főszereplő.

Meg kell becsülni azokat az embereket, akik ma hajlandóak fizetni a moziért és a színházért, és jó érzés nekik mindig mást és mást adni.