Meghalt Omar Sharif

2015.07.10. 16:07

A Doktor Zsivágóból és az Arábiai Lawrence-ből ismert Sharif 83 évesen, egy kairói kórházban hunyt el. Halálhírét ügynöke, Steve Kenis erősítette meg a nemzetközi hírügynökségeknek. Sharif régóta betegeskedett, az év elején Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála. Halálát szívinfarktus okozta.

Omar Sharif Michel Dimitri Shalhoub néven született Alexandriában, libanoni görög-katolikus családban. Később felvette a muzulmán vallást. Feleségével 1974-ig voltak együtt, egy fia született, aki a Doktor Zsivágóban a fiatalkori címszereplőt alakította. Válásuk után Sharif élete végéig agglegény maradt. Magánéletét nem teregette ki a sajtónak, annyit lehetett róla tudni, hogy kiválóan bridzsezik. 2005-ben a UNESCO-tól megkapta a Szergej Eizenstein-kitüntetést, amivel azokat tisztelik meg, akik a világ filmes és kulturális hagyatékához tesznek hozzá örökérvényű dolgokat.

Sharif a hatvanas-hetvenes években a világ egyik legkeresettebb és legelismertebb filmsztárjának számított. A nagy áttörést az 1962-es Arábiai Lawrence hozta meg neki, amiben Peter O’Toole oldalán szerepelt. Ő volt az első arab származású színész, akire felfigyelt Hollywood majd az egész világ, amin csodálkozni nem nagyon lehetett, hiszen elementáris erejű kisugárzása volt, és remekül játszott. A filmért Aranyglóbuszt kapott és Oscarra is jelölték, Hollywood pedig befogadta, a stúdiók pedig elhalmozták munkával. 1964-ben három filmet is forgatott, A Római Birodalom bukását Sophia Loren és Alec Guiness oldalán, a Magyarországot elkerülő Behold a Pale Horse-ot Gregory Peckkel és Anthony Quinnel, valamint A sárga Rolls-Royce-ot Ingrid Bergmannal.

Ezek csak epizód- vagy mellékszerepek voltak, az első angol nyelvű főszerepét 1965-ben kapta meg David Leantől (aki az Arábiai Lawrence-ben felfedezte), az volt a Doktor Zsivágó, az a szerep, amivel a magyar nézők leginkább azonosítják. Ezért a filmért is elnyerte az Aranyglóbuszt. Mivel akcentusa nem volt túl erős, és nem lehetett első ránézésre megállapítani róla, hogy arab származású, Sharif nem került be semmiféle skatulyába, és játszhatott spanyoltól oroszon át mongolig vagy New York-i zsidóig mindent, sőt, az 1967-es Tábornokok éjszakájában egy német őrnagyot alakított.

A Funny Girlben alakított zsidó szerencsejátékos, Nick Arnstein szerepe miatt kisebbfajta botrány is kirobbant, hiszen 1967-ben kitört a hatnapos háború Izrael és az arab országok között, és a filmet gyártó Columbia stúdió vezetői azonnal le akarták cserélni a Barbra Streisand oldalán szereplő Sharifot. Nem így történt, de egy filmbeli szerelmi jelenet miatt szülőhazájában az egyik napilap azt követelte, hogy fosszák meg állampolgárságától.

A hatvanas évek végén feltűnt a MacKenna aranya című westernben Gregory Peck és Telly Savalas oldalán, de játszott Catherine Deneuve-vel (Mayerling), Julie Andrew-val (Kémek keringője), és ő volt Némó kapitány az 1973-as Rejtelmes sziget című tévésorozatban is. A nyolcvanas évektől kezdve időnként elvállalt egy-egy egyiptomi filmet is, és évente forgatott legalább két filmet és tévésorozatot, különösebb kritikai vagy közönségsiker nélkül.

2003-ban eljátszott egy török muszlim szatócsot, aki Párizsban egy zsidó fiú kvázi nevelőapjaként tűnik fel (Monsieur Ibrahim és a Korán virágai), és a szakma ismét felfedezte magának, szerepet kapott egy 23 részes francia tévésorozatban, (aminek a forgatókönyvei közül is jegyzett párat), fontos szerepe volt a 2004-es Hidalgóban Viggo Mortensen mellett, és két amerikai minisorozatban (Tízparancsolat és Az utolsó templomos lovag) is láthattuk.    

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport