Rasszista szereplőválogatás az N.W.A.-film forgatásán

2015.08.14. 15:28

Az USA-ban mostanában mutatják be a híres-hírhedt amerikai rapbanda, az N.W.A. (Niggaz Wit Attitudes) életét bemutató filmet, a Straight Outta Comptont (Egyenesen Comptonból). A 80-as, 90-es évek legnépszerűbb rapzenekarában olyan nevek szerepeltek, mint a mostanában mozis karrierjére koncentráló Ice Cube (akit saját fia alakít a filmben) vagy a nemrég új lemezt kiadó Dr. Dre.

Straight Outta Compton

A Gawker szerint a filmhez eléggé rasszista, de inkább szexista módszerrel sikerült kiválogatni a női mellékszereplőket. A filmet castingoló ügynökség A-tól D-ig (az amerikai iskolákban az A a legjobb, D a legkevésbé, az F meg a karó, de itt F-et nem kerestek) osztályozta a a különböző nőtípusokat, elég bicskanyitogató stílusban. Az ügynökség így képzelte el a kategóriákat (a lányokat 18 és 30 év között keresték):

  • A típusú lányok: Ők a legdögösebbek, leginkább modellek. Alapkövetelmény a természetes haj, az ízléses stílus és a jó alak. Lehet fekete, fehér, ázsiai, latina, vagy arab is.
  • B típusú lányok: Ők a nagyon csinos lányok, szép hosszú természetes hajjal, jó alakkal. Keskeny derék, formás csípő. Ők a világosabb bőrű, leginkább fekete nők. Az ügynökség szerint Beyoncé a legjobb példa erre a típusra.
  • C típusú lányok: Afroamerikai lányok, közepesen sötéttől világosig terjedő bőrszínnel.
  • D típusú lányok: Afroamerikai lányok, szegényes, gyenge alakkal. Közepesen sötéttől a nagyon sötét bőrtónusig.

Hogy a besorolás mennyire felel meg a különböző rasszista sztereotípiáknak, azt mindenki döntse el maga. A filmet itthon nem mutatják be a mozik, azaz  Eazy-E, Dr. Dre, Ice Cube, MC Ren és DJ Yella történetét nem láthatjuk nagy vásznon, pedig az első kinti beszámolók szerint a film kimondottan jóra sikerült, a Rottentomatoes-on 86%-on áll.