A Saul fia díjat nyerhet Londonban

2015.09.02. 13:08

Nemes Jeles László holokausztfilmje, a Saul fia is szerepel az 59. alkalommal megrendezett Londoni Filmfesztivál versenyprogramjában, írja az MTI. A Saul fia korábban Cannes-ban elnyerte a zsűri nagydíját, és ez Magyarország hivatalos nevezése a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra.

A brit fővárosban október 7-18. között megrendezésre kerülő mozgóképes seregszemle Meryl Streep főszereplésével forgatott, Suffragette című dráma európai premierjével startol. A BBC News beszámolója szerint a játékfilmes versenymezőnyben 13 produkciót láthat a londoni közönség.

A londoni versenyprogramba beválogatták a lengyel Jerzy Skolimowski 11 Minutes című filmjét és Cary Fukunaga Beasts of No Nation című, gyerekkatonákról szóló drámáját is. A törvény nevében című tévésorozat első évadával hírnevet szerzett Fukunaga munkáját, a Netflix mozifilmjét a szerdán kezdődött velencei filmfesztiválon is a versenyprogramban vetítik.

A londoni Filmfesztivál zárónapján látható majd az új Steve Jobs-film Michael Fassbenderrel a címszerepben, amelyet a Gettómilliomos rendezője, Danny Boyle forgatott. A fesztiválon tartják a Fekete mise című gengszterfilm brit premierjét, ezért várhatóan a produkció két sztárja, Johnny Depp és Benedict Cumberbatch is végigvonul majd a vörös szőnyegen. A fesztivál sztárjai között lesz Maggie Smith, aki a The Lady in the Van című film európai premierjére érkezik, valamint Bryan Cranston és Helen Mirren is, akik a negyvenes évek végén feketelistára került híres hollywoodi forgatókönyvíróról, Dalton Trumbóról szóló, Trumbo című filmjük gálavetítésén vesznek részt.

Clare Stewart, a Londoni Filmfesztivál igazgatója szerint az idei merítés alapján "ez az erős nők éve", hiszen a Meryl Streep, Carey Mulligan és Helena Bonham Carter közreműködésével készült Suffragette a brit nők szavazati jogának kivívását idézi fel. A fesztiválon ráadásul kitüntetik az Oscar-díjas Cate Blanchettet: az ausztrál filmcsillagot a Brit Filmintézet tagságával ajándékozzák meg. A londoni közönség a színésznő új filmjét, az ötvenes években játszódó, Rooney Marával forgatott Carolt is megtekintheti londonban.  • Hírek
  • Árfolyam