Erdély Mátyás a legjobb operatőr

2015.09.29. 13:00

Nemes Jeles László Saul fia című filmjének fényképezéséért Erdély Mátyásnak ítélte a nemzetközi zsűri a fődíjat az operatőrök nemzetközi filmfesztiválján a macedón Bitolában. A Balkán első operatőrei, a Manaki testvérek emlékére alapított filmes seregszemlét szeptember 18-27. között idén 36. alkalommal rendezték meg.

A versenyben 13 film indult, melyeket a berlini, cannes-i és velencei filmfesztiválokon bemutatott alkotásokból választottak ki a szervezők. Az Arany Kamera 300 elnevezésű fődíjról nemzetközi zsűri döntött és indoklásában kiemelte, hogy a Saul fia című film „megújítja a történetmesélést: a nézői figyelmet a főszereplő lelki folyamataira összpontosítja, miközben a Holokauszt borzalmaival szembesít.”

A magyar film nemzetközi forgalmazási jogainak értékesítésével megbízott Films Distribution már több mint 50 ország filmforgalmazójának értékesítette a Saul fiá-t Cannes-ban – köztük a Sony Pictures Classics vezető amerikai forgalmazónak.

A cannes-i nagydíj után a Saul fia első észak-amerikai fesztivál premierjeit is kiemelkedő siker övezte: Telluride-ban és Torontóban is a legjobb filmek közé választották a kritikusok. A New York-i filmfesztivál október 6-án tűzi műsorra Nemes Jeles László filmjét a Lincoln Centerben. Számos további jelentős tengerentúli fesztivál mutatja be a Saul fiá-t, mely Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

Nemes Jeles László filmje június 11. óta látható a magyar mozikban, már több mint 87 ezren váltottak rá jegyet, és továbbra is a mozik műsorán van országszerte.