Al-kaidás lett a Rambo 2 akciórendezőjének fiából

2015.10.26. 12:14 Módosítva: 2015.10.26. 14:02

Abu Basil al-Britani álnéven üzent a világnak egy videóban Lucas Kinney, a hollywoodi akciórendező, Patrick Kinney fia, aki jelenleg Szíriában harcol az Al-Kaida oldalán - írja a CNN.

Lucas Kinney, a hollywoodi akciórendező, Patrick Kinney fia az al-Kaidát támogatja
Lucas Kinney, a hollywoodi akciórendező, Patrick Kinney fia az al-Kaidát támogatja
Fotó: CNN

Lucas Kinney pálfordulása előtt értetlenül áll a nyugati sajtó. Az apja, Patrick Kinney olyan sikerfilmek rendezőasszisztense és akciójelenetekért felelős second unit directora volt, mint A rettenthetetlen, a Rambo 2, az 1984, A Nap birodalma vagy az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag.

Patrick Kinney és brit felesége ugyan évekkel ezelőtt elváltak, de a rockzenész Lucast a legjobb brit, kairói és szaúd-arábiai iskolákba járatták. Valószínűleg az utóbbi helyeken radikalizálódhatott, és állt át az öngyilkos merényletekkel fenyegetőző terroisták oldalára.

Íme a CNN videója Lucas Kinney-ről:

Azt persze nem árt tudni az al-Kaida szíriai leányvállalatáról, az Dzsabhat an-Núszráról, hogy bár az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja nyilván, sőt, néha bombázza is, ennek ellenére sokszor az USA által támogatott koalícióval összefogva harcol Aszad ellen. Bár papíron nem ez a legerősebb iszlamista szervezet Szíriában, nagyon úgy tűnik, 2015-re az Aszad-rezsim elleni harc egyik motorjává vált, miután meghatározó szerepe volt május végén Idlib tartomány elfoglalásában.

Az an-Núszra az al-Kaida gyakorlatának megfelelően társadalmi és kulturális beágyazottságának elmélyítésén keresztül törekszik a végcélja felé, és

a célja ugyanaz, mint az Iszlám Államnak: a kalifátus.

Csak éppen az általuk vágyott kalifátus elhelyezkedése némileg más: Kilikiától a Sínai-félszigetig, illetve a Földközi-tengertől az Eufráteszig terjedne ki (ennek a „Nagy-Szíriának” az arab neve Sham). Ebből egyedül a szír–libanoni–török hármas határnál fekvő Idlib tartományban sikerült 2015 második felére kiharcolni az uralmat, de nemrég derült ki, hogy az an-Núszrába tagozódnak azok a szunnita milíciák is, melyek Libanonba exportálták az Jementől Irakig mindenhol fellángoló síita–szunnita vallásháborút. Az an-Núszráról ebben a cikkünkben olvashat többet.