Januártól minden amerikai államban vetítik majd a Saul fiát

2015.12.10. 08:43

Jövő péntektől, azaz december 18-tól Amerikában is vetítik majd a Magyarország által Oscar-díjra jelölt Saul fia című filmet. Röhrig Géza, a film főszereplője az MTI-nek elmondta, hogy a jövő héttől két New York-i és két Los Angeles-i moziban kezdik el vetíteni, január közepétől azonban az artmozihálózat mind az ötven államban bemutatja a filmet.

Az eddigi fesztiválokon és zártkörű vetítéseken úgy tűnt, hogy jól „veszik” és értékelik a filmet, nyilvános vetítés még nem volt – tette hozzá. Szerintem ezt a filmet megérti bárki, és éppen ez az ereje. Nem egyfajta emberhez szól, és az eddigi visszajelzések szerint – és ezt reméljük legalábbis – el tud érni mindenkihez” – mondta Nemes Jeles László, a film rendezője, aki hangsúlyozta, nem akarták, hogy a film csak zsidókhoz szóljon. „Épp ellenkezőleg, olyanokhoz kívántam szólni, akiknek nincs érzelmi kötődésük a holokauszt emberi sorsaihoz – tette hozzá.

A Saul fiát szerdán Washingtonban az Egyesült Államok Haditengerészete Örökségközpontjában, a magyar nagykövetség és a Sony Pictures Classic szervezésében mutatták be nagy sikerrel. Az esemény védnöke Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke és a Lantos Alapítvány volt.

Megnyitó beszédében Szemerkényi Réka nagykövet egyebek között utalt arra, hogy a magyar kormány több alkalommal is elismerte Magyarországnak a holokausztban viselt felelősségét, és kötelezővé tette a holokausztoktatást a magyar középiskolákban.

A Lantos Alapítvány nevében Tomicah Tillemann (a néhai Tom Lantos amerikai képviselő unokája) időtlennek nevezte a film által felvetett témákat, amelyek – mondta – sajnálatos módon ma is velünk élnek, és túlságosan gyakran határozzák meg a politikai élet egyes szegmenseit Magyarországon és az Egyesült Államokban. Szavai szerint mindenki felelőssége, hogy ezek a témák oda kerüljenek, ahová valók: a történelemkönyvbe.