Betiltották Katarban A dán lány című filmet

2016.01.12. 14:49

Visszavonták a katari mozikból az Oscar-díjas Eddie Redmayne főszereplésével készült A dán lány című drámát, miután sokan a közösségi portálokon kezdtek panaszkodni a transzneműségről szóló film vetítése miatt, és sokak szerint a film erkölcsileg romlott. "Szeretnénk tájékoztatni önöket, hogy kapcsolatba léptünk az illetékesekkel, és a film vetítését betiltottuk a mozikban" - írta a katari kulturális minisztérium a Twitteren, megköszönve a felhasználók "rendületlen éberségét", írja az MTI. 

Az alkotást, amely az egyik első olyan férfiról szól, aki átoperáltatta magát nővé, csütörtökön mutatták be Katarban. Az egyik dohai mozi munkatársa szerint a hatóságok hétfőn szólították fel őket a vetítések beszüntetésére. Már a film mozikba kerülése is heves reakciót váltott ki a helyiek egy részéből.

A dán lány David Ebershoff azonos című regényén alapul, amelyből Einar Wegener dán festő és felesége, Gerda fikciós életrajzát ismerhették meg az olvasók. 1930-ban a művész nemváltoztató műtéten esett át, és Lili Elbe néven élt tovább. A Tom Hooper rendezte film forgatókönyvét Lucinda Coxon írta. A filmben a tavaly Oscar-díjjal jutalmazott Eddie Redmayne alakítja Lilit.