Továbbra is nagyon kevés a női filmes Hollywodban

2016.01.13. 06:51

Hiába hoznak hatalmas bevételt, nem növekszik a női rendezők és filmesek száma Hollywoodban a kamerák mögött. Pedig a Tökéletes hang második részének rendezője Elizabeth Banks, és Sam Taylor-Johnson, A szürke ötven árnyalatának rendezője is igen szépen termelt tavaly a jegypénztáraknál. De az ő sikerült egyelőre kivételnek számít, sok lehetősége nincs ugyanis a női rendezőknek arra, hogy bizonyítsanak.

A 250 legnagyobb bevétetl hozó filmek mindössze 9 százalékának volt női rendezője a San Diego-i egyetem legújabb felmérés szerint, ami az előző évekhez képest mindössze 2 százalékos növekedés, írja a Variety. A kutatást vezető Dr. Martha Lauzen szerint azt persze nem is lehet várni, hogy majd egycsapásra megváltozik a filmvilág hozzáállása a nőkhöz, de szerinte egyelőre még a kismértékű változás sem látható. Sőt, 17 évvel ezelőtt, amikor a kutatást elkezdték, még a 250 legtöbbet hozó haza film 11 százaléka származott női rendezőktől. És akkor ugye arról még nem is beszéltünk, hogy a nők szinte minden esetben kevesebb pénzt kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak.

De nem csak a rendezésben nem dominálnak a férfiak, az íróknak mindössze 11 százaléka, a producereknek 26 százaléka, a szerkesztőknek 22 százaléka az operatőröknek pedig alig 6 százaléka nő. Ráadásul nagyon meghatározza a nők munkáját a film műfaja, a dokumentumfilmek és vígjátékok női rendezőinek aránya például jóval magasabb, 30 százalék fölött van. Horror- és akciófilmeket azonban alig készítenek nők.

A női rendezők jelenléte azért is lenne fontos, mert az adatok azt mutatják, hogy egy női rendező sokkal nagyobb arányban dolgozik együtt más nőkkel. A nők által rendezett filmeknek sokkal nagyobb arányban van női forgatókönyvírója, szerkesztője, és kissé az operatőrök aránya is magasabb.