180 milliót oszt szét magyar filmek közt a Médiatanács

2016.01.15. 17:18

178 millió forintnyi támogatással állt 26 új magyar film mellé a Médiatanács az idei első ülésén. Tizenkét hazai és két határon kívüli dokumentumfilm összesen 113,4 millió forintot kapott. Ezek közül a 19-20. századi magyar divatról, valamint a Sándor Györgyről szóló film a TV2-n lesz látható, a Görgey Artúr árulómítoszát körbejáró pedig a Spektrumon.

Kisfaludy András a hatvanas-hetvenes évek elhallgattatott zenekarairól – a Taurusról, a Kexről és a Syriusról – készít filmet, Kopp Krisztina a Snétberger-tanítványokról, Nagy Viktor Oszkár a székely szekérversenyekről, Kabay Barna pedig a balatoni vitorlázás történetéről, de Fosos falu címmel is készül egy doku, ami a háromszéki hagyományos szarvasmarhatartás szépségeiről és viszontagságairól emlékezik meg. Ezek a Dunán lesznek majd láthatók, legkésőbb 2017. novemberéig.

A Médiatanács hat animációs alkotást is támogat, összesen 56,7 millió forinttal: ezeket többek közt Rinya, a légy, Bab Berci és az Űruborkák kapják. Ezen kívül öt magyarországi és három határon túli videósorozat 8 milliót kap majd. Ezek között ott van a túlzott internetfogyasztás árnyoldalairól szóló, háromrészes Megosztva is, amit nálunk, egész pontosan az Indavidón lehet majd látni.