Csütörtökön mutatják be az olasz mozik a Saul fiát

2016.01.20. 08:57

A Saul fia január 21-től látható az olaszországi mozikban, valamint nyitófilmje lesz a szerdán kezdődő Trieszti Filmfesztiválnak. A film római sajtóbemutatóján Röhrig Géza, a film főszereplője elmondta, hogy forgatás közben egyáltalán nem az motiválta az alkotókat és színészeket, hogy a Saul fiából sikerfilm legyen.

"Persze, hogy örülök az Oscar-díjra való jelölésnek, mivel úgy gondolom, hogy a Saul fia fontos film. Leginkább azonban azt szerettük volna, ha sokan látják. Ez sikerült: több mint hetven ország megvette, milliók fogják látni" - mondta Röhrig, aki a film madridi bemutatójáról érkezett Rómába.

A Saul fiának esélyeiről kijelentette: "Nem foglalkozom az esélylatogatással, nem is értek hozzá. Azok akik értenek hozzá, azt mondják, hogy ennek nincsen tudománya, meglepetések születtek már az Oscar-díjak történetében, vagyis voltak nagy esélyesek, mégse futottak be. Nem fogalmazok meg semmilyen elvárást, az, hogy bejutottunk a legjobb öt idegen film közé, már nagyon nagy dolog". Hozzátette: "az életem, ahogy a rendező Nemes Jeles Lászlóé is, most alárendelődik ennek a filmnek február 28-ig, amikor az Oscar-díjosztással a történet nagyjából véget ér. Addig megpróbáljuk hírét kelteni nemcsak a filmnek, hanem annak, amiről a film szól". Röhrig Géza szerint a Saul fia utolsó üzenet, hiszen a holokauszt túlélői és elkövetői is kihalnak, "a történet és mi is magunkra maradunk".

"Mint négygyerekes apa azt akartam üzenni a saját gyerekeimnek is, hogy milyen törékeny a civilizáció, pláne a miénk, a nyugati, az úgynevezett euró-atlanti civilizáció. Milyen hamar romba dőlhet egy értékrend, és a film azt a kérdést veti fel, remélhetőleg nagy erővel, hogy min múlik az, hogy valaki extrém körülmények között is ember tud maradni, és min múlik, hogy ha nem" - magyázta Röhrig a Saul fia üzenetét. A főszereplő kifejtette, nem tar szerinte jó irányba a világ, és félti a saját gyerekeit is.

Röhrig ugyanakkor kimondottan magyar filmnek tartja a Saul fiát: "Azt hiszem, hogy csakis a világnak ebben a részében születhetett meg ez a film. Az a tény, hogy Auschwitz minden harmadik áldozata magyar anyanyelvű volt, nyomásként hatott a film készítőire. A történelem bennünk él, nem tudom elképzelni, hogy ez a film máshol születhetett volna meg".

Röhrig beszélt még arról is, hogy szerinte semmi szükség nem volt még egy szentimentális holokausztfilmre, ahogyan a témához eddig közelített a filmművészet. Az olasz színész-rendező Roberto Benigni 1999-ben Oscar-díjat nyert Az élet szép című filmjét Röhrig Géza történelemhamisításnak nevezte. Ezek a filmek zömében sikertelenek, Walt Disney és Hollywood cukormázával megríkatják a nézőt és megkönnyebbülést nyújtanak - tette hozzá. Röhrig Géza elmondta, Nemes Jeles László és az operatőr Erdélyi Mátyás hét évig dolgozott a filmen: "Világos volt számunkra, mi nem akarjuk, hogy sírjon a néző, ennél maradandóbb hatást szerettünk volna, hogy az alkotás nem csak az embert érzéseiben, hanem egész lényében rázza meg".

Röhrig Géza nem gondolkodik új filmszerepben, új verseskötete viszont március első hetében jelenik meg Magyarországon Az ember, aki cipőjében hordta a gyökereit címmel.