Az amerikai színészek céhe 48 millió dollárral lóg a tagságnak

2016.02.04. 17:07

Az amerikai művészcéhek rendszere valami olyasmi, amivel itthon sem ártana találkozni. A magyar filmesek közül az operatőröknek már van szakszervezetük, ami, ha jól tudjuk, meghatározza azokat a minimumokat, amennyiért a tagok elvállalnak egy melót, de ez még fényévekre van attól az érdekképviseleti rendszertől, ami Hollywoodban működik. A különböző területek céhei (írók, producerek, rendezők, színészek, csak hogy a legismertebbeket említsük) a tagság helyett tárgyalnak a munkaadókkal, kiharcolják a meghatározott minimumok kifizetését, betartatják a munkaügyi rendelkezéseket és szabályokat, és tulajdonképpen kifizetőként is működnek - a tagok nem a stúdióktól, hanem a céhektől kapják a fizetésüket, és a nekik járó részesedéseket, jogdíjakat is.

Már ha céh pénzügyeseinek naprakész infói vannak a tagokról, vagy igyekeznek megtalálni őket.

A Deadline írta meg, hogy a SAG-AFTRA, a film- tévé-, és rádiószínészek céhe(i) összesen 48 millió dollárnyi kifizetetlen pénzen ül, amit valahogy 96 000 színésznek kellene eljuttatni, de objektív okokból ez nem nagyon lehetséges, legalábbis ezt állítja a céh. Az egyik fontos ok, hogy az illető már nem él - például a céh idei díjátadó gáláján látott In Memoriam-szegmensben szereplő, tavaly elhunyt színészek 60 százalékának járna még pénz, például David Bowie-nak, Leonard Nimoynak, Omar Sharifnek, Christopher Leenek, Robert Loggiának vagy Louis Jourdannek.

Mivel az ún. residuals, azaz kb. jogdíjak (az adott színész munkáinak vetítése után járó összegek) örökölhetők, az elhunyt színészek leszármazottainak el kellene juttatni a csekkeket, csak éppen a céh nem nagyon erőlteti meg magát ennek érdekében. Leonard Nimoy felesége szintén színésznő, és SAG-tag, fia rendező, és a DGA, a rendezők céhének tagja, szóval őket megtalálni nem nagy kaland, a Deadline például a DGA nyilvános telefonkönyvében meglelte a menedzsere számát. Ugyanígy Joan Rives lánya, Melissa is közismert celeb, SAG-tag, és az IMDb Prón ott a telefonszáma is.

A jogdíjak avagy részesedések nagyon jól jönnek a színészeknek akkor, ha nincs éppen munkájuk. Anita Ekberg a La Dolce Vita (Édes élet) sztárja tavaly januári halála előtt éveken át a létminimum alatt tengődött, ahogy June Fairchild is, pedig mindkettőjüknek járt volna pénz a céhtől. Az is nyilvánvaló, hogy ha nagyon akarja a céh, akkor megtalálja a tagokat: a Deadline cikke utáni két hétben sok tagjuknak kifizette a tartozását, olyan neveknek is, mint Eddie Redmayne, Johnny Depp, Ty Burrell, Peter Dinklage vagy Carol Burnett. 

Ettől még rengeteg színésznek tartoznak, olyan ismert neveknek, mint Justin Timberlake, Seth Rogen, James Franco, Zach Galifianakis, Melissa McCarthy, Nicole Kiman, Sidney Poitier, Sean Connery, William Shatner, Dustin Hoffman, Michael Douglas, Steve Martin, Harvey Keitel, Kathleen Turner, Jennifer Connelly, Zac Efron, Kate Beckinsale, Louis C.K., Owen Wilson, Chris Evans, Ray Liotta, Bill Paxton, Stockard Channing, Mariah Carey, John Hurt vagy Joan Collins.