Bernstein: A Spotlight az igazi újságírásról szól

2016.02.17. 16:31

Carl Bernstein, a világ egyik leghíresebb oknyomozó riportere megnézte a Spotlight című, a magyar mozikba ezen a héten érkező, hat Oscar-díjra jelölt filmet, és ezt mondta róla:

 A Spotlight az a film, ami végre a Twitter korában is megmutatja, miért fontos a nagyszerű újságírás, és ami ennél is fontosabb, bemutatja, hogyan működik a jó újságírás, mennyire nehéz, összetett szakma ez, és azt, hogy a sajtót milyen erkölcsi és egyéb válaszutak elé állítja mindennapos tevékenysége. A Spotlight egyértelművé teszi, hogy a szabad sajtó az utolsó eszközünk arra, hogy az intézményeket az igazság feltárásával elszámoltathassuk.

Bernstein Bob Woodward újságíróval közösen vezette a Washington Post később Watergate-botrány néven ismertté vált tényfeltáró vizsgálatát 1972-től 1974-ig, melynek eredményeképpen Richard Nixon elnök kénytelen volt lemondani. 

A Spotlight producerei és forgalmazója a film eddigi Oscar-kampánya során kínosan ügyeltek arra, hogy a filmet még véletlenül se vessék össze az 1976-os, háromszoros Oscar-díjas Az elnök embereivel (a legjobb film versenyében a Rockyval szemben maradt alul), amit a mai napig az egyik legjobb amerikai filmként tartanak számon, bár az összevetés adott lenne.

A Spotlight a Boston Globe napilap oknyomozó rovatának 2001-2002-es munkáját öleli fel, aminek során bebizonyították, hogy a katolikus egyház Bostonban és környékén tudott a papok pedofil tetteiől, de eltussolták az ügyet. És még egy apróság: a Washington Post legendás főszerkesztőjét, Ben Bradlee-nek hívták, ő felügyelte a Watergate-ügyet. A Boston Globe oknyomozó csapatának vezetője a fia, Ben Bradlee Jr. volt. A vér tényleg nem válik vízzé. 

A Spotlight jelenleg 53 millió dolláros bevételnél tart a világpiacon, és továbbra is esélyes a legjobb filmért járó Oscarra. Drukkolunk neki, mert elképesztően erős film.