Carol rendesen megküldte a hétvégét

2016.02.22. 13:08

Todd Haynes Carol című filmjének öt díjat szavazott meg a közel száz újságíróból, filmtörténészből és egyéb iparági szereplőkből álló Intl. Cinephile Society vasárnap, írja a Variety. A Carol vitte haza a legjobb filmnek, a legjobb rendezésnek, a legjobb színésznőnek (Rooney Mara), a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó díjakat, valamint a Best Score kategóriában is nyert.

A legjobb film kategóriában a tajvani Hou Hsziao-hszien The Assassinja, valamint a Mad Max követte, de a legjobbak között ott volt még a Sils Maria felhői, a 45 év, az Agymanók és a Tangerine is. A legjobb idegennyelvű film az Assasin lett, a Saul fia pedig a kategória hatodik helyén végzett. Nemes Jeles filmjének főszereplője, Röhrig Géza a legjobb színésznek járó díjért is versenyben volt (például Samuel L. Jackson és A szobában szereplő Jacob Tremblay társaságában), de végül Gaspard Ulliel vitte el az elismerést a Saint Laurentben nyújtott alakításával.

A Carol után az Assassin teljesített a legjobban, három díjat nyert el, a Sils Maria felhői pedig kettőt, az egyiket Kristen Stewart játékával, a másikat pedig Olivier Assayas forgatókönyvével. A legjobb vágás miatt a Mad Maxet is elismerték, a legjobb animációs film az Agymanók lett, a legjobb dokunak pedig Laurie Anderson Heart of a Dogját választották.

A Carol kapcsán egyébként, egy másik leszbikusfilmmel összevetve, azt írtuk, hogy nem tudja azt, amit az Adéle élete nyújtott pár éve. "Mondhatnánk, hogy a Carol az Adéle élete elegánsabb, kifinomultabb, halk szavúbb és titokzatosabb változata. De az igazság az, hogy a vérszegényebb és unalmasabb változata is" – fogalmaztunk a kritikánkban.

Carol magyar feliratos előzetes 12E

A többi díjazottról és kategóriáról a Variety cikkében lehet részletesebben tájékozódni.