Egymilliárd dolláros bevételtől már sikernek számítana a Batman Superman ellen

2016.03.25. 14:04

Fordult egy nagyot a világ a filmekkel és a bevételi elvárásokkal: míg 2000 körül egy 300-400 milliót termelő film már igazi sikernek számított, a Warnernél fejek fognak hullani, ha a Batman Superman ellen nem hoz legalább egymilliárd dollárt a stúdiónak. A kritikákat elnézve ez elég nyögvenyelősen fog összejönni, a Rotten Tomatoes 31 százalékos értékelése elég sok mozinézőt elriaszthat (nekünk sem tetszett a film). Márpedig a 350-400 milliósra jósolt nyitány nem lesz elég az üdvösséghez, a bemutató utáni második, harmadik és negyedik héten kellene hozni a különbözetet.

batman v superman warner bros

Persze ahhoz, hogy legalább nullszaldós legyen a film, ez is elég lesz, hiszen iparági források úgy becsülik, a Warnernek cakkpakk 400 millióba fáj a DC-univerzumot felvezető film bemutatása. A gyártási költség ebből 225-250 millió dollár, a többi meg a marketingköltség, ami az ilyen nagy, sikerfilmnek szánt alkotások esetében megközelítik a gyártásét. A Bosszúállók 2: Ultron  kora 250 millióba került, és a Disney még 200 milliót vert el a marketingre, azaz az 1,4 milliárdos, világpiaci bevétel elég szép hasznot jelentett.

A Batman v Superman csak az USA-ban 4000 moziban kerül bemutatásra, ami azért említésre méltó, mert tavaszi bemutatók esetében nem szokás ilyen sok moziban bemutatni a filmet. A Warner ráadásul a szokásoktól eltérően nem vár ki a kínai bemutatóval (a kalózmásolatok miatt szoktak egy-két hetet csúsztatni), így már a nyitány is figyelemreméltó lehet. Ha a világpiacot nézzük, a filmet összesen 35 000 moziban mutatják be a húsvéti hétvégén, így a 350-400 milliós bevétel szinte borítékolható. Ezzel egyébként megelőzné a Sötét lovag: Felemelkedés-t és az Acélembert, de nem érné el Jurassic World (525 millió) vagy a Star Wars VII (530 millió) számait.

Ha az első körös nézők nem foglalkoznak a kritikákkal és bejön nekik, amit látnak, a film simán hozhat egymilliárd dollárt.

Ne maradjon le semmiről!