Mire szavaztak a magyar fiatalok?

2016.05.09. 17:51

A Filmalap és a Budapest Film Zrt. vasárnapra egész napos közös mozizást szervezett filmkedvelő fiatalok számára a Tabán moziba. A magyarok további 26 európai ország fiataljaival párhuzamosan nézték meg az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díjának (Young Audience Award) három jelöltjét: a svéd Girls Lost, a török Rauf és a francia Miss Impossible című ifjúsági filmeket. A szavazatok alapján a díjat végül Emilie Deleuze filmje, a Miss Impossible nyerte el.

A Filmalap három éve csatlakozott az Európai Filmakadémia kezdeményezéséhez, céljuk pedig, hogy filmekre és moziélményekre fogékony közönség kinevelésével növeljék a filmek nézőszámát. Andy Vajna szerint "a program jól mutatja, hogy egy film sokkal többet adhat, ha moziban nézzük meg a barátokkal és utána beszélgetünk róla, mintha egyedül otthon a mobiltelefonon.”

A budapesti fiatalok kilenc iskolából érkeztek, a vetítések között pedig a Hurok rendezőjével, Madarász Istivel és Varró Attila egyetemi tanár-újságíróval beszélhették meg a látottakat. Ezután 1500 európai fiatallal együtt szavaztak arról, hogy melyik film kapja meg a Filmakadémia díját.

Ne maradjon le semmiről!