40 éves lett mindenki kedvenc ufófejű brit férfija

123903657
2016.07.19. 00:18

Benedict Cumberbatchet már generációja Laurence Olivierjeként emlegetik, és a tízes évek egyik legnépszerűbb színésze, pedig jóval harminc fölött lett tinibálvány, ráadásul a szó hollywoodi értelmében nem is kimondottan jó pasi. Akkor meg mire fel ez a nagy felhajtás?

 

Benedict Cumberbatch 1976. július 19-én született Londonban. Szülei - Timothy Carlton és Wanda Ventham - egyaránt színészek, akiket leginkább tévés produkciókból ismerhetett a brit közönség. Tanulmányait elit magániskolákban végezte, és a Harrow Schoolban már tagja volt a színjátszó körnek, 12 évesen már Shakespeare-darabban szerepelt, végül a manchesteri egyetem dráma tagozatára jelentkezett. Ennek elvégzése után a rangos London Academy of Music and Dramatic Art iskolában tanult tovább.

Első sikereit színházi színészként aratta, és 2005-ben már a West Enden léphetett fel. Első komolyabb tévés szerepe a Hawking című életrajzi film volt, melyben Stephen Hawkingot alakította, majd felfedezték a filmesek is, de eleinte csak mellékszerepeket kapott. 2010-ben aztán a Sherlock című BBC-sorozat hozta meg számára a szélesebb körű ismertséget, azóta szerepelt olyan sikeres filmekben is, mint a 12 éve rabszolgaság, a Kódjátszma és a Star Trek: A sötétségben. Idén novemberben újabb nagy költségvetésű filmben szerepel majd: a Doktor Strange című film főszerepét alakítja.

Jó színész

Kezdjük rögtön a kézenfekvővel: Benedict Cumberbatch nagyszerű színész. Lehet, hogy aki pont csak a Star Trek 2 Khanjaként látta, nem fog egyetérteni, de a szupererős főgonoszt leszámítva minden zsánerben és minden karakterben otthonosan mozgott, ráadásul megvan benne az a plusz, amitől egy szerep tényleg emlékezetes marad. A legjobban ezt Az utolsó angol úriember (Parade’s End) című sorozat rendezője, Susanna White foglalta össze:

Elképesztő érzelmi mélységeket képes közvetíteni anélkül is, hogy megszólalna.

A színészcsaládból származó, először színházi színészként nevet szerző Cumberbatch a kollégái szerint tényleg minden egyes részletre aprólékosan odafigyel, maga is arról beszélt a Guardiannek két éve, hogy nem a pillanat embere akar lenni, pontosan tudja, hogy nem lesz mindig divatos, viszont már nagyon várja, hogy negyven év múlva is játszhasson, és közben a fiatalabb színészeknek sztorizgasson.

Sherlock

MV5BNTEyMTk3NTQyNF5BMl5BanBnXkFtZTcwMDI2NDkxNA@@. V1  SX640 SY72
Fotó: IMDb

Cumberbatch nevét 2010 előtt Nagy-Britannián kívül nem sokan ismerték, hiába szerepelt már a West End legjobb színházaitól kezdve tévéfilmekig sok mindenben. Amikor aztán megkapta a 21. századba áttett Sherlock Holmes szerepét, hirtelen kitárult a világ, és mindenki őt akarta. És ez érthető is: bármekkora idétlenség is lett a sorozat az utóbbi időben, tényleg úttörő és újszerűen szellemes volt, nem kis részben a szociopata zsenit játszó Cumberbatchnek köszönhetően. Pont ez a szerep kellett ahhoz, hogy fanfictionök ezrei induljanak róla, internetezők milliói találgassák, hogy van-e viszonya Sherlocknak Watsonnal, és tényleg elképesztő hisztériát kreáljon. Azóta persze kiderült, hogy másfajta szerepeket is képes eljátszani, de ezt a modern, sebezhető és rejtélyes Sherlockot tényleg sikerült úgy a magáévá tennie, hogy legalább egyáltalán felmerülhetett, hogy összemérjük az Igazi Sherlockkal, Jeremy Brett-tel. A többiek még idáig se jutottak.

Brit

Az egy dolog, hogy a brit televíziózás rendkívül menő produkciókkal jelentkezik évről évre, az meg egy másik, hogy a legnagyobb tábort vonzó férfi színészek között újabban nagy fölényben vannak az angolok, Robert Pattinsontól Tom Hiddlestonig, és Cumberbatch esetében fokozottan fontos tényező az angolsága. Ő pontosan olyan, hogy elment volna angolnak száz évvel ezelőtt is, és a sápadt, vékony, elegáns megjelenésével úgy néz ki, mint egy gazdag (=posh) családból származó, drága magániskolából érkező úrigyerek, hiába beszél a középosztálybeli gyökereiről. És mivel már elmúltak azok az idők, amikor az angolokat még úriemberekként volt szokás ábrázolni, Cumberbatch kifejezetten egzotikusan hat ebben a mai világban. 

Ufóarc

Gondoljunk bármit Benedict Cumberbatch külsejéről, azt még a legnagyobb rajongói sem tagadhatják, hogy igen messze esik a Brad Pitt vagy Ryan Gosling fémjelezte, szabályos hollywoodi szépségideáltól. Cumberbatch inkább az a fajta férfi, akire azt mondják: érdekes vagy különleges megjelenésű, de van benne valami nem evilági is, amitől egyenesen ufószerűnek tűnhet. Ez a különlegesség pedig a futószalagon gyártott, egyéniség nélküli szépfiúk korában nagy előny, őt tényleg nem lehet összekeverni senkivel. 

Gondolkodó ember

Bár távolról sem csak kizárólag zseniket alakít, de azért sokat elmond, hogy még bőven a Sherlock előtt már eljátszotta Stephen Hawkingot egy tévéfilmben, és később is rábízták a tudós és kódfejtő géniusz, Alan Turing szerepét, de játszotta már Van Goghot és Julian Assange-t is. El is nevezték rögtön a gondolkodó nők szexszimbólumának, nem teljesen függetlenül attól, hogy Cumberbatch médiaszerepléseikor is intelligens ember benyomását kelti. De ezt egész biztos sokkal kevesebben hinnék el neki, ha nem alakítana folyton géniuszokat.

Hang

Sokan vannak, akiknek csak akkor esik le Cumberbatch húszfillérese, amikor a színész megszólal: bársonyos, mély és összetéveszthetetlen beszédhang, amit a Times újságírója egy “csellóban bújkáló jaguárhoz” hasonlított. Az Independent pedig egyszer azt írta: “Olyan sírból jövően zengő beszédhang, mintha szintetizálták volna Ian McKellen, Patrick Stewart és Alan Rickman együttes hangszínét, amint ékesszólási versenyt tartanak egy kútban.” Hogy ez hülyén hangzik? Lehetséges, de kevés mai színésznek van ilyen sajátos és utánozhatatlan beszédhangja, az is biztos.

Filmválasztások

Az sem mellékes, hogy ami a filmválasztásokat illeti, ezidáig a színész - és persze az ügynöke - eddig nem nagyon nyúlt mellé. A Sherlock utáni hisztéria közepette sem vállalt el minden hülyeséget, és ugyan néhány éve lehetett olyan érzésünk, hogy a csapból is Cumberbatch folyik, jó érzékkel hátrébb lépett eggyel, és maradt ideje a színházra is. A filmjei szinte mind sikeresek lettek, és amikor nem, mint A Wikileaks-botrány, az ő játékát akkor is agyondicsérték a kritikusok. Az első nagy költségvetésű hollywoodi filmszerepét is jól választotta meg, még ha a keményvonalas Star Trek-rajongók nem is voltak elégedettek A sötétségbennel, maga a film sikeres lett. A tavaly év elején bemutatott Kódjátszma óta viszont nem is volt főszerepe, és pont elég idő telik majd el a Doktor Strange novemberi bemutatójáig ahhoz, hogy már hiányozzon az arca a közönségnek.

Tényleg jó fej!

Az sem árt az image-ének, hogy egyáltalán nem viselkedik seggfejként, sőt, a rendszeres díjkiosztós photobombingjai - amikor a U2-tól Meryl Streepig számos sztár fényképén hadonászik a háttérben - még kifejezetten viccesek is. Amikor pedig szót emelt az ellen, hogy a rajongói Cumberbitchesnek (Cumberkurváknak) nevezzék magukat, mivel ez lealacsonyító és “nem elég feminista”, még több rajongót szerzett magának. Pedig azért se lehetne hibáztatni, ha esetleg rosszul tűrné ezt az elmebetegségig extrém internetes kultuszt, amiben a Sherlock óta része van. 

Titokzatosság

Cumberbatch annak ellenére lett a Tumblr és a Twitter első számú kedvence, hogy neki nincs Twittere, Facebookja vagy Instagramja, amiken keresztül direkt kommunikálhatna a rajongóival, akik enélkül is sztárt csináltak belőle a Sherlock hatására. Teljesen elbújni persze nem tud, hiszen volt olyan zaklatója, aki Twitteren élőben közvetítette, épp mit csinál a színész a saját házában (!), de az elég nyilvánvaló, hogy ő maga a szerepein kívül aktívan nem sokat tesz azért, hogy gerjessze a körülötte lévő őrületet. 

Házasság

Amikor két éve egy szűkszavú újsághirdetésben tudatta a világgal, hogy megházasodik, akkor érezhetően megcsappant a tábora, és kicsit a háttérbe is szorult. Ez azonban ilyenkor elkerülhetetlen is, és most már látható, hogy a nem celebvilágból érkező, színházi rendező Sophie Hunterrel kötött házassága nem tett rosszat Cumberbatch renoméjának, sőt. Ez leginkább a másik, hisztérikus rajongással körülvett brit színész, Tom Hiddleston példáján látszik, akinek az ázsiója nagyot csökkent, amióta PR-ízű kapcsolatba kezdett a számító popsztár archetípusával, Taylor Swifttel. Cumberbatch viszont a lehetőségekhez képest próbál normális embernek tűnni, aki csak a hivatásának él: nincsenek szaftos sztorik házasságtörésről, drogokról, kurvákról, nem ver lesifotósokat - vajon meddig lehet még ezt így csinálni?

Ne maradjon le semmiről!