Az orgiafilmünk is megy Szarajevóba

2016.07.20. 15:34

Trencsényi Klára Reményvasút című filmje, valamint Szőcs Petra Csoszogj úgy és Tóth Luca Superbia című rövidfilmje is szerepel a 22. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, jelentette az MTI tudósítója Szarajevóból szerdán. 

A fesztivál fődíjáért, Szarajevó szívéért 8 játékfilm, 21 dokumentumfilm és 10 rövidfilm fog versenyezni augusztus tizenkettedike és huszadika között. A filmfesztivált az osztrák Lukas Valent Rinner Die Liebhaberin (A szerető) című filmje nyitja meg.

Trencsényi Klára filmjének húsz másik alkotással kell majd megküzdenie a dokumentumfilmek kategóriájában. A Reményvasút egyébként a rendező első egészestés dokumentumfilmje, ami a Lipcsei Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon a Next Masters szekció Arany Galamb díját, valamint a horvát ZagrabDox nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál különdíját is elnyerte.

A filmet az Index is szerette. "A Reményvasútban nem a 2015-ben is velünk élő szocializmus látványa a nyomasztó. Sokkal inkább az, ahogyan a film végigkíséri két olyan család életét, ahol a felső tagozatos gyerekek a kötelező iskolai feladatok mellett még a MÁV Gyermekvasútján is szolgálatot teljesítenek" – írtuk a kritikánkban.

Szőcs Petra filmje, a Csoszogj úgy azt meséli el, ahogy egy anyuka felbérel egy színészt, hogy a meghalt apát helyettesítve segítsen a kislányának feldolgozni a traumát. A másik magyar rövidfilm, a Superbia májusban már a Cannes-ban is járt, Tóth Luca mindössze 27 évesen jutott ki a filmfesztiválra, ahol interjúztunk is vele:

Köszönöm, hogy megnézik az orgiafilmem!

A Szarajevói Filmfesztiválon több mint kétszáz alkotást mutatnak be az elmúlt egy év terméséből, a fókusz pedig ezúttal is a térség, vagyis a volt Jugoszlávia tagországainak filmművészetére került.

A zsűri tagjai a következők:

  • Elia Suleiman palesztin rendező
  • Zeynep Atakan török producer
  • Nikola Djuricko szerb színész
  • Angeliki Papoulia görög színésznő
  • és  Thomas Hailer, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál kurátora.

A szarajevói filmfesztivál keretében rendezendő Talents Sarajevo programon 71 fiatal filmes is részt vesz, akik között két magyar, Breier Ádám rendező és Pozsonyi Janka kritikus is van.

Ne maradjon le semmiről!