A Netflix megfilmesíti a Panama-iratokat

2016.07.27. 20:36

Film lesz az offshore-botrányt kirobbantó Panama-iratok történetéből. Két német újságírónak (Frederik Obermaier és Bastian Obermayer) a kutatás hátteréről írt könyve szolgál majd a film alapjául – jelentette be a Netflix. Kapcsolódó magyar hír, hogy a könyv magyarul is megjelenik a Park kiadónál, Frederik Obermaier ebből az alkalomból Budapestre is látogat majd. 

A film a John Wells produkciós cég és az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) munkatársai, Gerard Ryle és Marina Walker közreműködésével készül – írja az MTI.

A Panama-iratok néven ismertté vált dokumentumok az offshore vállalatokat kezelő Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratai, melyeket egy ismeretlen forrás juttatott el a Süddeutsche Zeitung tényfeltáró újságíróihoz. A történelem eddigi legnagyobb adatkiszivárogtatási ügyén a világ 80 országának 400 újságírója dolgozott.

Az offshore-botrány áprilisban robbant ki, miután megjelentek a sajtóban a 214 ezer offshore cégről és tulajdonosaikról szóló információk. A Panama-iratokat feldolgozó újságírók nagy nemzetközi vállalatok, politikusok, üzletemberek és hírességek adóelkerülési gyakorlatait tárták fel, bemutatva a legfontosabb adóparadicsomokat is. A botrány hatására lemondott az izlandi miniszterelnök és egy spanyol miniszter is, és nyomozások indultak világszerte.