Magyar filmfesztivált rendeznek Berlinben

000 liza the fox fairy 000 - 960
  • unnamed (5).png
2016.09.22. 14:30

Október 13. és 24. között rendezik meg először Berlinben a Huniwoodot, az első tematikusan magyar filmfesztivált a német fővárosban. A fesztivál a berlini magyar filmes jelenlétre hagyományosan nagy hangsúlyt fektető Collegium Hungaricum Berlin, valamint a többek között a Menjek/Maradjak filmsorozattal ismertté vált SpeakEasy Project berlini képviseletének együttműködésében valósul meg a Babylon moziban és a CHB-ban, ahol lesznek nagyjátékfilmek, dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációs filmek is hazai alkotóktól. A fesztiválon többek között levetítik a Liza, a rókatündert, az Utóéletet, a Van valami furcsak és megmagyarázhatatlant, a Félvilág és más kortárs magyar filmeket, illetve 1956 ötvenedik évfordulója alkalmából több tematikus filmet is levetítenek, mint a Kolorádó Kid vagy a Megáll az idő.

A HUNIWOOD programját ismert hazai filmes szakemberek állították össze: Bujdosó Bori filmkritikus, Papp Bojána dokumentumfilm-rendező és Deák Dániel, a Daazo rövidfilmes portál alapítója. A több irányú szakértelemnek köszönhetően az államilag támogatott filmek mellett függetlenfilmes alkotások is szerepelnek a programban. A munkák eredeti nyelven, angol felirattal kerülnek a mozivászonra, főként a berlini fiatal, multikulturális közönséget célozva meg. 

unnamed (5).png

A nyitófilm, az otthon nagy sikert aratott, de Németországban még be nem mutatott Liza, a rókatündér (Ujj Mészáros Károly) mellett természetesen vászonra kerül az Oscar-díjas Saul fia (Nemes-Jeles László), valamint olyan elismert filmek, mint a Hajnali láz (Gárdos Péter), a Félvilág (Szász Attila), az Utóélet (Zomborácz Virág) vagy a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (Reisz Gábor).

A dokumentumfilmes kínálatból a Drifter (Hörcher Gábor), az Everglades (Török Zoltán) , a Tititá (Almási Tamás) vagy a Káin gyermekei (Gerő Marcell) választották, míg az animációs és rövidfilmes válogatásban ott lesz Tóth Luca (Superbia), Andrasev Nadja (A nyalintás nesze), Vácz Péter (Nyuszi és őz), Deák Kristóf (Mindenki) munkái mutatkoznak be.

Az 1956-os szekcióban többek között a Szerelem (Makk Károly), a Megáll az idő (Gothár Péter), a Kolorádó Kid (Vágvölgyi B. András) vagy az Eldorádó (Bereményi Géza) eleveníti fel a 60 éve vívott szabadságharc emlékét.