Az NSA egykori igazgatóhelyettese szerint Oliver Stone Snowden-filmje egy baromság

2016.09.28. 12:45

Chris Inglis 28 éven át dolgozott az NSA-nél, ahonnan 2014-ben, igazgatóhelyettesként távozott, és érthetően kiborult Oliver Stone Snowden-filmjének állításaitól. Az amerikai közrádiónak nyilatkozó Inglis szerint a film teljesen félreértelmezi az NSA céljait (kémkedés és adatgyűjtés, a saját polgárai ellen) és felnagyítja Snowdennek az ügynökségnél betöltött szerepét.

Nézi ez ember a filmet, és óhatatlanul felteszi magában a kérdést: "Az NSA 50 000 alkalmazottja közül tényleg mindenki rosszul látta a dolgokat, csak egy ember nem?"  

Snowden (2016) előztetes #2

A filmben az NSA igazgatóhelyettesét Patrick Joseph Byrnes alakítja, ő az, aki Snowdenre bíz egy fontos projektet Hawaii-n. 

Életemben nem találkoztam a fickóval, a jelenet maga pedig abszurd. Tényleg azt hiszik, hogy egy igazgatóhelyettes kapcsolatot tart egy külsős alvállalkozóval, akire egy nemzetbiztonsági szempontból kiemelt fontosságú feladatot bíz, és Jason Bourne-szerű szuperügynököt csinál belőle? Ez minden határon túlmegy.

Inglis attól tart, hogy aki látja a filmet, azt hiheti majd, hogy az NSA alkalmazottainak célja és motivációi az ő érdekeikkel ellentétes. Az sem nagyon volt ínyére, hogy a Snowdenről a rendező azt állítja a film elején, hogy valós eseményeken alapul.

Számomra ez azt jelenti, hogy kicsit kiszínezik, ami történt, vagy a zenével ráerősítenek egy-egy drámaibb jelenetre. De ha egy mesét mondasz, azt ne nevezd valóságalapúnak. 

Nagy félelmei nem kell, hogy legyenek: a filmet az amerikai mozikban szinte totális közöny fogadta, a bevételei két héttel a bemutató után 15 millió dollár körül vannak (40 millióba került). Mi sem szerettük.