Letartóztatták a Csillagainkban a hiba sztárját

2016.10.11. 11:05

Shailene Woodley amerikai színésznőt hétfőn vették őrizetbe Észak-Dakotában, mert részt vett egy olyan kőolajvezeték elleni tüntetésen, amely az őslakos indiánok félelmei szerint szennyezni fogja ivóvizeiket, továbbá meggyalázza temetőiket és más kultikus helyeiket.

A 24 éves filmsztárt (Csillagainkban a hiba, A beavatott, Snowden) megbilincselve vezették el a Dakota Access nevű olajvezeték egyik építési helyszínéről, ahol több száz ember tüntetett békésen az 1770 kilométeres, 3,7 milliárd dollárba kerülő csővezeték ellen.

A színésznő a történtekről videofelvételt posztolt Facebook-oldalán, és ebben elmondja, hogy szerinte a hatóságok őt szemelték ki ismertsége és nagy rajongótábora miatt. Mint mondja, épp békésen visszatért az autójához, amikor megragadták és közölték vele, hogy nem tüntethet tovább. Ijesztő élményként írta le "a nagy puskák és gumibotok" látványát. Az egész látható is az alábbi videón, vérfagyasztó indián harci üvöltéssel megbolondítva:

Woodleyt birtokháborítással és zavargásban való részvétellel vádolják, amiért akár 30 nap börtönbüntetéssel és 1500 dolláros pénzbírsággal is sújthatják. A rendőrök összesen 27 személyt állítottak elő a tüntetés két helyszínén.

A négy államon áthaladó csővezeték Észak-Dakotából, az úgynevezett Bakken-formációból szállítana hidraulikus kőzetrepesztéssel kitermelt palaolajat az Illinois állambeli olajfinomítókba.

A beruházás ellen hetek óta egyre hangosabban tiltakoznak az érintett területen élő indiánok, emberi jogi aktivisták és környezetvédők. A környezetvédelmi elkötelezettségéről ismert Shailene Woodley csatlakozott a Standing Rock rezervátumban élő sziú indiánok bírósági keresetéhez, amely a vezeték építésének leállítását követeli.

Egy szövetségi bíróság vasárnap engedélyezte a beruházás folytatását, bár jelezte, hogy nem a végső szót mondta ki az ügyben. Hétfőn az amerikai kormány arra szólította fel a vezetéképítő konzorciumot, hogy önként függessze fel a munkát egy 32 kilométer sugarú körben az Oahe-tó körül.

A beruházás pártolói szerint csővezetéken biztonságosabb és olcsóbb az olajszállítás, mint vasúton vagy közúton. (MTI)

Ne maradjon le semmiről!