Ikertornyok állnak Hollywoodban

2016.10.13. 18:30

Mindenkivel előfordult már, hogy összekevert kélt hollywoodi színészt, én legutóbb például a Westworld című HBO-sorozat második részében legalább fél órán át meg voltam győződve arról,  hogy az egyik új szereplő Rodrigo Santoro, csak nagyon decens sminket és gondosan nyírt szakállt kapott, pedig Ben Barnes volt az, egy kevésbé ismert, de Santoróhoz hasonló fizimiskával bíró színész. Az álomgyár tele van hasonmásokkal, megnézzük a legismertebbeket.

Javier Bardem és Jeffrey Dean Morgan

Ha egyszer az ötvenéves Morgant és a 47 éves Bardemet egymás mellé állítanánk, azonnal látnánk a különbséget köztük, Morgan 188, Bardem 181 centi magas. Morgan jóval izmosabb, nagyobb darab is, de valóban lehet őket úgy fotózni, hogy a hasonlóság nagy legyen - mindketten előszeretettel jelennek meg a nyilvánosság előtt háromnapos szakállban, kissé kócos hajal, ráadásul szerepválasztásaikban is van hasonlóság, Morgan a Desierto című filmben játszik pszichopatát, míg Bardem a Nem vénnek való vidék című filmet gyilkolászta végig egy taglóval vagy hogy is mondják azt a sűrített levegővel működő valamit, amit hurcol magával. 

Haley Bennett és Jennifer Lawrence

lawrence bennett.png

Nemcsak külsőleg, de karrierjüket, legalábbis annak elejét nézve is hasonlítanak egymásra, bár míg a most 26 éves Lawrence a hollywoodi A-lista élé tanyázik, a 28 éves Bennett előtt még elég sok akadály tornyosul az odavezető úton - például maga Lawrence, hogy egy ilyen pompás képzavarral éljünk. Bennett első fontos szerepét 18 évesen kapta Hugh Grant oldalán, Lawrence-t 17 évesen, egy tévésorozatban fedezték fel. Lawrence független filmek után az X-Men-franchise és az Éhezők viadala mellett döntött 20 évesen, és befutott, Bennett viszont az idei A hét mesterlövész és A lány a vonaton előtt csak kisebb filmekben szerepelt, de ez a két szerep elég nagy hírverést kapott ahhoz, hogy meginduljon hasonmása után.

Jessica Chastain és Bryce Dallas Howard

howard chastain.png

Porcelánfehér bőr - pipa. Vörös haj - pipa. Csontos, kissé hosszúkás arc - pipa. Chastain 39 éves, 163 centi magas és amerikai, Howard négy  évvel fiatalabb, de hét centivel magasabb, szóval egymás mellett állva (szigorúan mezítláb!) senki nem tévesztené össze őket. Az internet népe azonban olyan makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy ez a két nő egyforma, hogy a két színésznő már Instagram- és Twitter-posztokban illusztrálja a különbséget, sőt, direkt közös képeket tesznek ki, hogy eloszlassák azt a pletykát, hogy ők tulajdonképpen egy ember. Mivel Chastain jóval sikeresebb, neki cikibb, ha valaki kiröhögi a Jurassic World emlékezetes, tűsarkú cipős rohangálásai miatt.

Benicio Del Toro és Brad Pitt

Egy olyan hasonlóság, amihez kicsit hunyorogni kell, de meglesz, nyugi. A szakállas Del Toro és a fáradt, kialvatlan, kissé karikás szemű Pitt tényleg hasonlít egymásra, de az nem fordulhat elő azért, hogy valaki felkiáltson a Traffic láttán, hogy "jé, ez meg Brad Pitt?" Nagyjából egykorúak (Pitt három évvel idősebb), de míg Pitt a modellkarrier után blockbusterekbe került, Del Toro inkább kisebb karakterszerepeket vállalt, igaz, azokból sokat.

Minka Kelly és Leighton Meester (bónusz Kerry Bishé)

Kelly 2010-ben az Esquire szerint lett a világ legszexisebb nője, Meestert 2011-ben az Elle magazin tartotta az egyik legszebb amerikai nőnek. Barna hajú barna szemű csaj mindkettő, Kelly a Friday Night Lights című sorozatban alakította Az Iskola Legszebb Csaját, Meester a Pletykafészek című sorozattal futott be. A hasonlóság alapja a nagyjából egyformára műtött orruk lehet leginkább. Ha egy filmben meleg szemű, barna csaj kell, akiben a főhős reménytelenül szerelmes tud lenni, őket hívják, vagy, és most jön egy csavar, azt a Kerry Bishét, aki Kellyre nem hasonlít, de Meesterre nagyon is, és akit az Argó-akcióból vagy a CTRL nélkül című sorozatból ismerhetünk.

Jaime Pressly és Margot Robbie

robbie pressly.png

Ha van valahol egy olyan hűtő, amiben hófehér fogú, széles mosolyú, rekedtes hangú, nagy, kék szemű nők génjeit tárolják, tuti kétszer már belenyúltak mert az amerikai Pressly és az ausztrál Robbie szinte tökegyformák. Mindketten játszottak már kissé tapló szőke nőt (Pressly sokszor, mondjuk A nevem Earl című sorozatban, Robbie a Wall Street farkasában), és vetkőztek is a karrier érdekében, de míg Robbie okos szerepválasztással az A-lista aljára jutott el, Presslyt szinte teljesen el is felejtették.

Tom Hardy és Logan Marshall-Green

green hardy.png

Sminkben, szakállban, azaz pár szerepben tényleg megszólalásig hasonlítanak egymáshoz, aztán amikor a 39 éves Hardy enyhe cockney-beütésű hangján megszólal, vége a varázsnak, a vele egykorú Marshall-Green viszont kissé déli hatású amerikai angolt beszél, és közelről lőttek a hasonlóságbak is. A szemük, és a testbeszédük viszont tényleg összetéveszthető, amikor Marshalll-Green a Dark Blue című sorozatban először megjelent a képernyőn, simán Hardynak néztem. Karrierjük viszont legalább annyira eltérő ívet vett, mint Pressly és Robbie esetében: míg Hardynál csak idő kérdése az Oscar-díj, Marshall-Green leginkább a tévében vitézkedik most pl. a Cinemax Préda című sorozatában.

Helen Hunt és Leelee Sobieski

hunt sobieski.png

A ma 33 éves Sobieski húsz év múlva tényleg nagyon fog hasonlítani Helen Huntra, elsősorban az orruk és arcuk formája miatt. Most is van hasonlóság, de össze azért nem lehet téveszteni őket. Mondjuk ha valaki most forgatna filmet Hunt életéről, tuti Sobieski lenne a főszereplő. És ha már itt tartunk, Helen Mirrennek simán kijár egy életrajzi film, nem lehetne megkérni Jennifer Lawrence-t, hogy játssza el? Ezért

Teresa Palmer és Kristen Stewart

palmer stewart.png

Amikor Stewart haja szőke és hosszú volt, tényleg pont olyan volt az arca, mint az ausztrál Teresa Palmernek. Palmert ráadásul a mai napig összetévesztik Stewarttal, de nem csak vele - egy interjúban röhögve  mesélte, hogy nézték mér Naomi Wattsnak (?) és Scarlett Johansonnak, amit viszont soha nem fogunk megérteni.

Henry Cavill és Matt Bomer

Untitled 23f.png

Mindketten voltak Supermanek, igaz, míg Cavill a Batman v Superman (és a most készülő Az igazság ligájában) című blockbusterben, Bomer egy animációs, csak DVD-n kiadott filmben, hangban. Cavill egy 33 éves, kigyúrt brit, Bomer meg egy 39 éves, kockahasú amerikai. Mindkettőjük állát gránitból faragták vésővel, nagyon tudnak határozottan nézni, és mivel egyformán jellegtelenek, simán összetéveszteném őket.

+1

Will Ferrell és Chad Smith

Egyikük színész, humorista, a másik dobos a Red Hot Chili Peppersben, de tök egyformán néznek ki, amire direkt rá is játszanak, mert van humorérzékük. Pl. így:

+2

Osvárt Andrea és D. Tóth Kriszta

Hogy mi se maradjunk le egy ilyen válogatásról, itt van a leggyakrabban emlegetett magyar doppelganger-páros, a tévés D. Tóth és a színésznő Osvárt, akik több közös képen igyekeztek mutatni, hogy annyira azért nem hasonlítanak egymásra. De.

A cikkből kimaradt egy rakás ilyen páros, például az Amy Adams-Isla Fisher-duó, akiket nemcsak a vörös haj miatt kevernek össze; Amy Smart és Peta Wilson, akik lehetnének egymás ikerhúgai is; Zooey Deschanel, aki most leginkább Katy Perryre hajaz, de keverték már össze Anna Friellel és Lizzy Caplannel is; Amanda Peet és Lake Bell - őket a széles mosoly+hosszú orr+barna haj-kombó teszi hasonlatossá, vagy akár Carey Mulligan és Michelle Williams, akiket akkor, amikor rövid a hajuk, tíz méteres távolságból a saját anyjuk is összetévesztene.