Oscar-díjat kapott Jackie Chan

2016.11.14. 09:36

56 éve van a pályán, 200 filmet forgatott, de a legközelebb – eddig – akkor került az Oscar-szoborhoz, amikor 23 évvel ezelőtt Sylvester Stallone házában a kandalló tetején látta. Chan  akkor döntötte el, hogy neki is kell egy ilyen, legalábbis az anekdota szerint. Hétvégén rendezték az Oscar-szezont hivatalosan is beindító. évente megrendezésre kerülő Governors Awards nevű gálát, amin olyan tiszteletbeli Oscar-díjakat osztanak ki, amiket a gálán időhiány miatt nem tudnak. Az idei négy díjazott között Jackie Chan is ott volt.

A 62 éves színész nagyon meghatódott, amikor átvette a díjat, és megjegyezte, hogy elég régóta várt már rá. Felidézte azt is, hogy amikor a szüleivel nézte a gálát. az apja mindig megkérdezte, hogy miért nem kap már egyet, hiszen olyan sok jó filmet forgatott. Chan megköszönte a díjat még Hong Kongnak is, és azt mondta, büszke kínai származására. 

Köszönöm a rajongóimnak, akik miatt továbbra is ablakokon ugrálok ki és rendszeresen összetöröm magam.

Chant Tom Hanks azzal vezette fel, hogy sajnos abban a két műfajban alkot (akciókomédia és küzdősport-filmek) amiket a Filmakadémia hagyományosan hanyagolni szokott, de ha rajta múlik, ez hamarosan változni fog, mert amit Chan csinál, az "Buster Keaton és John Wayne legjobb keveréke. Hogy képes erre egyetlen ember?" Michelle Yeoh és Chris Tucker, Chan színésztársai is meséltek pár vicces történetet, a közönség soraiban pedig Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone is nagy tapssal köszöntötte a Channek régóta kijáró szobrot.

Az este további díjazottjai  Anne V. Coates vágó, Lynn Stalmaster szereposztó rendező és Frederick Wiseman dokumentumfilmes voltak.