Kovac doktor háborús bűnökkel vádolt horvát tábornok lesz

2017.02.08. 13:43

Filmet forgatnak Horvátországban a korábban háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina nyugalmazott tábornokról Goran Visnjiccsel, a Vészhelyzet horvát orvosaként ismert Kovac doktorral a főszerepben.

A horvát közszolgálati televízió megbízásából készülő filmet és televíziós sorozatot Antun Vrdoljak rendezi. A produkció közel 10 millió kunába (416 millió forintba) kerül és 2018-ra készül el - írja az MTI.

A forgatókönyvet Nenad Ivankovic Harcos, kalandor és tábornok című könyvéből adaptálták. A szerződés aláírásakor a rendező úgy nyilatkozott: a film Gotovina tábornokkal való barátságából nőtt ki, az ötlet pedig akkor jött, amikor a tábornokot letartóztatták. "Naivan arra gondoltam, hogy a film leforgatásával segíteni tud majd neki" - mondta. Horvát sajtóhírek szerint arról is szó volt, hogy Gotovina első feleségét, a kolumbiai Ximena Dalelt Penelope Cruz játssza, de ő túl sokba került volna, ezért a horvát Zrinka Cvitešić lesz a női főszereplő.

A most 62 éves extábornok - a francia idegenlégió egykori katonája - volt az 1995 augusztusában végrehajtott, Vihar fedőnevű horvát hadművelet parancsnoka a szerbek lakta Krajina térségében. Az ügyészség adatai szerint a krajinai művelet során 324 szerb polgári személyt és katonát öltek meg, csaknem 90 ezer szerbet erőszakkal elűztek otthonából. Ante Gotovinát többévi rejtőzködés után, 2005 decemberében a Kanári-szigeteken, Tenerifén egy luxusszállodában tartóztatták le.

Ante Gotovina és Goran Visnjic
Ante Gotovina és Goran Visnjic

A hágai ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa azonban nem látta bizonyítottnak sem azt, hogy kifejezetten a polgári lakosok voltak a szerb települések ellen intézett tüzérségi támadás célpontjai, sem azt, hogy Gotovina olyan intézkedéseket mulasztott el, amelyekkel meg tudta volna akadályozni a menekülő szerbek sérelmére elkövetett bűnös cselekményeket.

Horvátországban máig nemzeti hősnek tekintik Gotovinát, felmentését 2012-ben országszerte kitörő lelkesedéssel fogadták, hazatérését pedig 80 ezren ünnepelték Zágráb főterén. A volt tábornok az elmúlt években elzárkózott minden politikai szerepléstől, de egy tavalyi hír szerint miniszteri főtanácsadó lett. Gotovina jelenleg Zárában (Zadar) él, ahol tonhaltenyésztéssel foglalkozik.