Kifizetődő a brutalitás: A Logan 238 millió dollárral nyitott világszerte

2017.03.06. 09:36

Az amerikai szuperhősfilmek általában a PG, azaz a magyar 12-es karikának megfelelő besorolással kerülnek moziba, ennek megfelelően az erőszak ábrázolása elnagyolt bennük, a szereplők nem káromkodnak és vér sem folyik, a pizsamás faszik leginkább csak elhajigálják az ellent, vagy Bud Spencer-i pofonokat osztanak ki nekik, és a legfélelmetesebb az, amikor egy gumiruhás csávó azt hörgi a kamerába, hogy ő a bőregérember. Ezzel szakított tavaly a Fox jó érzékkel, amikor a Deadpool R-besorolást kapott, azaz 18-as karikát, volt benne káromkodás és nyílt erőszak bőven, és vér is, nem is kevés. A film 260 millió dollárral nyitott a világpiacon, ezzel minden idők legjobban bemutatkozó R-besorolású akciófilmje lett. A Fox a Logannel ugyanezt az utat járja be, és egyelőre nekik van igazuk.

A film, amit már a magyar mozik is vetítenek, 237,8 millió dollárnál jár, amihez az amerikai mozipénztárak 85 millió dollárt tettek hozzá - ez egyébként a negyedik legjobb márciusi premier a filmtörténetben, és minden idők ötödik legjobb nyitánya az R-besorolású filmeket tekintve. A filmet szokatlanul sok moziban mutatták be (4,071-ben), és nemcsak az amerikaiak imádták: Kínában 48,9 millió dollárt hozott, pedig ott 18 percet még ki is vágtak belőle, elsősorban az erőszakos jeleneteket.

A film R-besorolásához egyébként az is kellett, hogy Hugh Jackman, aki utoljára ragasztotta magára a legendás barkót, lemondott a fizetése egy részéről, hogy a Fox belemenjen a besorolásba - a stúdió ugyanis nem volt meggyőződve arról, hogy a 100 milliós gyártási és kb. 50 milliós marketingköltséggel készülő szuperhősfilm így is rentábilis lesz. Az lett, ráadásul az egyik legjobb képregényfilm, amit valaha forgattak. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!