Közel egymilliárd forint kártérítés lejárató cikkek miatt

2017.09.13. 12:55

4,6 millió ausztrál dollár (917 millió forint) kártérítést ítélt meg egy ausztrál bíróság Rebel Wilson ausztrál színésznőnek attól a médiacsoporttól, amelynek kiadványai rossz színben tüntették fel Wilsont, aki emiatt több fontos filmes munkától is elesett. A Victoria állam legfelsőbb bírósága által szerdán kihirdetett döntés értelmében a Bauer Mediának 650 ezer ausztrál dollár általános kártérítést, és további - az Ausztráliában tárgyalt becsületsértési ügyek esetében rekordot jelentő - több mint 3,9 millió ausztrál dollár speciális kártérítést kell fizetnie a színésznőnek.

Idén júniusban egy hatfős esküdtbíróság egyetértett abban, hogy a Bauer Mediához tartozó lapokban, egyebek között az Australian Women's Weekly-ben és az OK Magazine-ban 2015-ben megjelent nyolc cikk rossz hírbe keverte a színésznőt azokkal az állításokkal, amelyek szerint Wilson hazudott az igazi nevéről, a koráról és a gyermekéveiről, csak azért, hogy érvényesülni tudjon Hollywoodban, - írja az MTI. Az ausztrál lapok szerint a színésznő életének minden mozzanatáról "folyamatosan hazudik", hat évvel mondta magát fiatalabbnak a koránál, és hamisan állította, hogy születéskor a Rebel (lázadás) keresztnevet kapta, valamint a cikke k szerint Wilson hazudott szülei foglalkozásáról is.

A 37 éves színésznő szerint a cikkek megjelenését követően két jelentős produkciónak - Trollok, Kung Fu Panda 3 - is búcsút kellett mondania, és ez a róla terjesztett hazugságok miatt volt.. A szerdai ítélethirdetéskor John Dixon bíró felidézte, hogy a lapokban közölt állításokat olyan forrásra alapozták, aki pénzt kért az információkért, a neve elhallgatását kérte és önös érdekek vezérelték. Hozzátette: a Bauer Media profitszerzés céljából "napokig kiemelten foglalkozott a témával", tudván, hogy azt világszerte fel fogják kapni a lapok és portálok, aminek eredményeként Wilson számos filmszereptől elesett.

Wilson, a Tökéletes hang, a Koszorúslányok és a Hogyan legyünk szinglik című filmek sztárja nem volt jelen a kártérítés összegének kihirdetésekor.A komika Melanie Elizabeth Bownds néven született, de később nevet változtatott. A jogi diplomával rendelkező színésznő eredetileg 5,9 millió ausztrál dollár kártérítést követelt. Twittrén azt írta, nem a pénzről, hanem az igazságról szólt a dolog, és hogy az összegből ausztrál jótékonysági szervezeteket, továbbá az ausztrál filmipart és a fiatal színészeket fogja támogatni.