Björk kiteregetett Lars von Trierről

2017.10.17. 20:10

A Harvey Weinstein körüli botrány miatt vasárnap Björk is előállt a saját történetével. A Facebookon közzétett posztjában arról írt, hogy egy dán rendező zaklatta őt több ízben is egy filmje forgatása alatt. Bár nem nevezte meg a filmest, már akkor egyértelmű volt, hogy Lars von Trierről szólhat a szöveg, akinek a Táncos a sötétben című filmjében játszott főszerepet az izlandi énekesnő.

A rendező később egy dán napilap, a Jyllands-Posten online kiadásának tagadta a vádat, azt viszont elismerte, hogy valóban nem lettek barátok a film forgatása alatt. Később a dán filmes producere, Peter Aalbaek Jensen azt mondta, hogy emlékei szerint valójában éppen ők voltak az áldozatok, Björk ugyanis sokkal erősebb volt náluk, ő diktált a film felvételei alatt.

Björk kedden aztán egy újabb posztban foglalkozott az üggyel, amelyben szintén csupán egy dán rendezőként hivatkozott a zaklatójára, nem nevezte nevén Lars von Triert, holott az újabb szöveg még egyértelműbbé teszi, hogy ő az elkövető, hiszen egy svédországi forgatásról ír benne, a Táncos a sötétben című filmet pedig éppen ott forgatták.

Björk a bejegyzésben kifejti, hogy a rendező a felvételek után az akarata ellenére ölelgette és simogatta őt, gyakran az egész stáb előtt, majd amikor két hónap után jelezte neki, hogy nem szeretne több kéretlen érintést tőle, akkor a filmes annyira kiborult, hogy egy széket ripityára tört a stáb tagjainak szeme láttára, majd mindenkit hazaküldött. "Mint valaki olyan, akinek jogában állna a színésznőit babusgatni" – tette hozzá.

A zenész azt is megjegyzi, hogy Lars von Trier a forgatások során félreérthetetlen szexuális ajánlatokkal bombázta, olykor még a felesége jelenlétében is. Sőt, Björk szerint a rendező egy alkalommal az éjszaka közepén, egészen nyilvánvalóan szexuális szándékkal, át akart mászni a saját szobájának erkélyéről az övére, miközben a felesége a szomszédos szobában tartózkodott. A nő végül a barátai szobájában keresett menedéket.

Björk arra is kitér, hogy a producer a Weinstein-iskolát és az áldozathibáztatás metódusát követve próbálta meg körülményesnek és nehezen kezelhetőnek beállítani őt a forgatás után. Ekkoriban valóban lábra kélt egy pletyka, amely szerint Björk egy alkalommal annyira kiakadt a felvételek alatt, hogy széttépett egy blúzt, amit nem szeretett volna a filmben viselni, majd a darabokat a szájába tömve elviharzott a forgatásról. Björk a mostani posztjában ezzel kapcsolatban csak annyit ír, hogy soha nem evett felsőt, és nem is biztos abban, hogy ez egyáltalán lehetséges.

Ne maradjon le semmiről!  • Tippek
  • Árfolyam