Ridley Scott nem is közölte Kevin Spacey-vel, hogy kivágja a filmjéből

2017.12.15. 14:00

Ridley Scott megsértődött, hogy Kevin Spacey egyszer sem hívta fel, miután kiderült, hogy egy csomó fiút és férfit zaklatott, ezért ő sem hívta fel, hogy közölje vele, kivágta A világ összes pénze című filmjéből az összes jelenetét.

Kevin Spacey egyik kivágott jelenete A világ összes pénzéből
Kevin Spacey egyik kivágott jelenete A világ összes pénzéből
Fotó: TriStar Pictures

A New York Times közölt hosszú írást arról, hogyan cserélte le Ridley Scott rendező új filmje, A világ összes pénze egyik fontos szereplőjét, Kevin Spacey-t mindössze pár nap alatt Christopher Plumerre. A cikk legérdekesebb része, amikor Ridley Scottról kiderül, hogy ő érzi magát a sértett félnek, amiért Spacey nem beszélgetett vele az őt ért, szexuális zaklatásról szóló vádak kapcsán, ezért Scottnak esze ágában sem volt vele is közölnie, hogy hogyan döntött a szerepéről.

"Egy telefonhívás azért jól esett volna. Először szomorú voltam, aztán pedig dühös" - mondja a rendező. És a szerződés egyetlen passzusa sem kötelezte másra: Spacey-t kifizették, és ezen túlmenően, úgy tűnik, más jogai nem voltak biztosítva.

A lap azt is megírta, a színész kivágásáról szóló döntés korántsem volt egyértelmű, de miután a színész kvázi elismerte, hogy zaklatta Anthony Rappet, sokan bejelentették, hogy bojkottálni fogják A világ összes pénzét. Viszont még így is megszokottabb döntés lett volna elrendelni egy kis kényszerpihenőt, és később dönteni a film sorsáról, de a Sony ebbe nem nyugodott bele. A film ugyanis eleve nehéz helyzetből indul, mivel egy olyan dráma lesz, amely elsősorban a valamivel idősebb korosztályt célozza meg, így a mai Hollywoodban pénzügyileg nem várhatnak tőle sokat, muszáj volt tehát a karácsonyi csúcsidőre időzíteni a bemutatását, így is eltolták valamennyire az eredeti dátumhoz képest.

Christopher Plummer a filmben
Christopher Plummer a filmben

Úgyhogy Scott felkérte Christopher Plummert, hogy ugorjon be Spacey helyére. Plummer neve úgyis komolyan felmerült eredetileg is, de a színész akkor időpont-egyeztetési gondok miatt nem tudta elvállalni a felkérést. Thomas E. Rothman, a Sony mozifilmes vezetője viszont azt mondta: az ötlet elvileg szuper, de ő már 450 filmet végigcsinált, és pontosan tudja, hogy ezt lehetetlen végrehajtani ennyi idő alatt. Ráadásul legjobb esetben is megdobja a teljes költségvetést 50 millió dollárral - az újranyomtatott plakátokkal, újravágott előzetessel, marketinggel és persze a forgatás költségeivel együtt -, ami elég nagy szám egy hasonló dráma esetében. De Scottot nem nagyon érdekelte az ellenvetés.

Úgyhogy a stáb napi 18 órát dolgoztak, és - ahogy azt már korábban megírtuk - végül kilenc nap alatt végeztek egy elvileg minimum egy hónapos munkával. Amiben azért segített, hogy a díszleteket nem kell újjáépíteni, mivel többnyire természetes környezetben forgattak, ráadásul a 88 éves Plummer sokkal közelebb áll korban a film fő karaktere, az olajmilliárdos John Paul Getty életkorához, így őt - Spacey-vel ellentétben - nem kellett ezernyi trükkel öregíteni sem. 

Spacey képviselője nem reagált a Times megkeresésére, Plummer pedig azért nem akart Spacey-ről nyilatkozni, mert félt, hogy félreértik. Scott még annyit tett hozzá az ügyhöz: nem hiszi, hogy valaha megjelenne akár DVD-n az eredeti verzió, amin még Spacey a főszereplő.

Ne maradjon le semmiről!