Márciusban láthatjuk a filmet, amiről mindenki áradozik

2017.12.21. 13:23

Kevés az olyan film, amiről mindig, mindenki egyöntetűen áradozik. A független film egyik üdvöskéje, Greta Gerwig által rendezett Lady Bird című film azonban ilyen. Nagyítóval sem találni róla negatív kritikát, minden nagyobb filmes lap halálra dicséri, a Rotten Tomatoes oldalon, ami eddig 208 kritikát gyűjtött össze a filmről, 99 százalékon áll. A Lady Bird-höz most itt az első, magyar feliratos előzetes is. 

Az önéletrajzi ihletésű film egy kamaszlány, Christine „Lady Bird” McPherson (Saoirse Ronan) felnőtté válását és útkeresését mutatja be. Lady Bird, ahogy ő magát elnevezte, teljesen olyan, mint a szeretettől túláradó, megrögzötten makacs és határozott anyja, Marion (Laurie Metcalf), akivel örökös harcban áll. A lány az üzenetet kapja mindenhonnan, hogy ő maga teljesen átlagos és nem túl tehetséges. Az anyja szerint fölösleges is jó iskolákról álmodnia, maradjon csak az állami sulinál.

Lady Bird maga is úgy gondolja, nem túl különleges, még a szexet sem érzi annak, ezért mindenfélét kitalál, hogy kicsit extravagánsabbnak tűnjön. A kaliforniai Sacramentóban vagyunk 2002-ben, az amerikai gazdaság szeszélyesen változásai közepette játszódó történet érzékeny tükröt tart a kapcsolatoknak, melyek formálnak minket, a hiteknek, melyek meghatároznak minket, és a páratlan szépségű helynek, amelyet otthonnak nevezünk.

A filmről mindenki egyöntetűen azt írja, hogy csodálatos, és az lett volna jó, ha soha nem ér véget. Greta Gerwig első önálló rendezése merész, új hangot üt meg, bravúrosan tárja fel a humort és a pátoszt, amit egy anya és tinédzser lánya közti viharos viszony rejt. Nálunk március 1-én mutatják majd be.

Ne maradjon le semmiről!