Gyere röhögni a dzsungelbe a Jumanjival!

006
2017.12.22. 04:51

A Jumanji 2-t, lehet úgy nézni, hogy összehasonlítjuk a Testről és lélekről vagy az anyám! motívumaival, esetleg igyekszünk párhuzamot találni valamelyik Dogma-filmmel (mert hát film ez is meg az is, akkor tessék egy kalap alá venni), csak éppen ennél nagyobb baromságot momentán elképzelni sem tudok. Ez egy szórakoztató, családi kaland-vígjáték, amit bátran ajánlunk mindenkinek, aki két órán át akar röhögni, és nem bánja, ha a film vége után tíz perccel csak azért emlékszik az egyik szereplő nevére, mert az történetesen a Fridzsider.

Töredelmesen bevallom, az eredeti Jumanjit én nem láttam, valahogy kimaradt a szórásból, pedig Robin Williams munkásságának java részét azért lelkiismeretesen lekövettem. Azt tudom, hogy valami társasjátékról volt szó benne, a Jumanjiról, amivel ha játszik valaki, akkor abból kijönnek az állatok meg valami vadászember, és lesz nagy kergetőzés a kertvárosi házban. Vagy valami ilyesmi. A Jumanjit 2017-ben ezzel már nem lehet eladni senkinek, mert a társasjátékozás közel nem olyan népszerű, mint az okostelefon nyomkodása, szóval update kellett neki, amit úgy oldottak meg, hogy a Jumanji mostantól videójáték, de abból is retró, avagy játékkazettás, mint egy SEGA Genesis/Megadrive vagy a SNES volt, vagy még korábban az Atari konzolja. Aztán ha bedugod a kazettát, és játszol, akkor 3D-ben beszív a játék, és ott állsz a dzsungel közepén.

 

Ennyit ér: 

IMDb: 6,8/10
Meta: 57%
Rotten: 83%
Index: 7/10

A főszereplők most is gyerekek: az iskola gémer lúzerje, aki nem tud ismerkedni a csajokkal; a futballsztár, aki akkora mint (igen, ki tetszett találni) egy kétajtós fridzsider; az önelégült jócsaj; és a tanulógép penészvirág. Büntibe kerülnek, ki kell ganajozniuk egy raktárhelyiséget, rálelnek a retrókonzolra, bedugják a kazettát, és elkezdenek játszani egy klasszikus szerepjátékkal, amiben egy négyfős csapatnak kell valami csinálnia Jumanjiban. És ők a csapat, csak éppen nem saját bőrükben, hanem a választott karakterében jelennek meg, és ahhoz, hogy a kiskamasz generációnak átmenjen az üzenet (mindegy hogy nézel ki, a lényeg a belsőd és az, hogy elfogadd önmagad), mindegyikük tök más, mint amilyen a valóságban. A focista alacsony és gyenge, a széplány egy kövérkés faszi, a penészvirág egy haspólós, hosszú combú démon, a nyüzüge meg a Szikla, a hegyomlás nagyságú színészember.

A film arra épül, hogy a szereplők rácsodálkoznak arra, amilyenek lettek (Jé, bicepsz! Nahát, farkam van! Hú, de jól tudok fejbe rúgni bárkit is!) majd elfogadják a külsőt, végül közösen dolgozva célt érnek, szóval két rétegben is jön a tanulság, nem jó magányosnak lenni, tessék barátkozni az iskolában. Ezt lehámozva viszont a Jumanji egy nagyon vicces film, amiben Kevin Hart, Dwayne Johnson, Jack Black és Karen Gillan nagyjából azt csinál amit akar, szerintem a beszólások legalább fele rögtönzés volt, annyira természetes és laza, amit látunk és hallunk. A forgatókönyvírók lelkesen szólnak be a kalandjátékoknak és röhögik ki az ismétlődő motívumokat, de közben megteremtenek egy olyan világot, amiben rendesen érdekelni kezdett, hogy milyen szabályok működnek és hogy milyen vége lesz ennek.  

A Jumanji 2-ben különösebb rendezői vagy írói bravúrt keresni felesleges, ahogy a legjobb férfi főszereplő Oscar-díjára sem Dwayne Johnsont fogják jelölni, pedig ha valamiért, azért mindenképpen megérdemelné, mert nincs nála önironikusabb színész Hollywoodban. Black a férfitestbe rekedt beképzelt tinicsajt hozza nagyon jól, Kevin Hart harsánysága lehet zavaró néha (a magyar szinkron még tompított is idegölő beszédstílusán), de ő meg született komédiás, és sok jelenetet egyedül visz el a hátán. A film legnagyobb meglepetése Karen Gillan, aki nemcsak vicces, de árnyalja is a karakterét, az időzítése pedig hihetetlenül jó, majd lesz egy jelenete két őrrel, azon sírtam a röhögéstől. A történetre viszont, ha agyonvernek sem emlékszem.

A képi világ, a megvalósítás olyan, amilyennek kell lennie 2017-ben, ha valaki nem kapott jegyet Az utolsó Jedire vagy egyszerűen csak mást akar nézni, üljön be, nem bánja meg. 

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?