Egy jelenetből csak nem sikerült kitörölni Kevin Spacey-t

2017.12.29. 04:44

A hollywoodi zaklatásbotrány Harvey Weinstein mellett többeket elsodort, például azt a Kevin Spacey-t, aki a Világ összes pénze című Ridley Scott-film egyik fontos szereplője volt: eredetileg ő alakította benne a világ egyik leggazdagabb emberét, az olajmágnás Paul Gettyt, aki arról volt híres többek között, hogy iszonyú fösvény volt, példának okáért a saját unokája elrablásakor sem volt hajlandó kifizetni a váltságdíjat.

Mivel Spacey persona non grata lett Hollywoodban, Scott villámgyorsan kivágta a filmből és kilenc nap alatt leforgatta a jeleneteit Christopher Plummerrel - de egyet így sem tudott megoldani. Van a filmben ugyanis egy nagytotál, amiben Paul Getty a sivatagban látható, amint leszáll a vonatról. A kamera elég távolról mutatja, csak az látszik szinte, hogy egy fehér öltönyös alak bandukol a homokban az állomás épülete felé, az arca takarásban. Aztán snitt, a következő kép már egy közeli, amin Getty gondterhelten néz a kamerába.

A nagytotált azért nem vették újra, mert azt valóban egy sivatagban forgatták, és ennek a pár másodpercnek a logisztikája és költségvonzata nem volt ésszerű keretek közé szorítható - a közelit Plummerel már nem a helyszínen hanem stúdióban, zöld háttér előtt forgatták, relatíve fillérekből. Így maradt tehát csak benne a filmben Spacey, aki az ilyenre ugrik, hegyezze a szemét a bemutatóra.

Ne maradjon le semmiről!