Ki az a Harrison Ford?

2018.01.01. 11:09

A redditre került fel egy korabeli (1976-os) levél, amiben Alec Guinness, a klasszikus Csillagok háborúja Obi-Wan Kenobijának megformálója panaszkodik egy barátnőjének a forgatásról. Így:

Jp77ii9

Azaz:

Kedves Anne,

Ma este tértem vissza Londonba, hogy leforgassam a jeleneteimet a stúdióban. Nem mondhatnám, hogy élvezem a munkát - minden nap újabb és újabb borzasztó dialógust nyomnak a kezembe rózsaszínű papíron, amitől a karakterem cseppet sem lesz érthetőbb, se elviselhetőbb. Legalább jól megfizetnek érte, még úgyis kihúzom vele jövő áprilisig, ha a Yahoo című darabom egy hét alatt megbukik a színházban.

Most mennem kel a stúdióba, ahol egy nagyon kedves törpével fogok együtt dolgozni (bidében mosakszik) és honfitársaiddal, bizonyos Mark Hamillal, és valami Tennyson (nem, az nem lehet) Forddal — Ellison (? — Nem!*), egy colos, egykedvű fiatalemberrel, aki vélhetően szórakoztató és intelligens is. Én meg 90 évesnek érzem magam mellettük, ráadásul úgy bánnak velem, mint ha 106 lennék.

Szeretettel,

Alec

*Harrison Ford — hallottál már róla?

A dialógus miatti sírás nem újkeletű, nem volt egy színész sem az eredeti filmben, aki ne emlegette volna, mennyire nem  volt semmi értelme annak, amit ott, a forgatáson kellett mondaniuk. Azt is lehetett tudni, hogy Guinness csak a pénzért vállalta el a filmet, aminek a forgatókönyvét egy kalap szarnak nevezte, de az új, hogy a forgatáson ennyire nem érezte jól magát. Valószínű Harrison Ford is valami ilyen email írt a csajának Az ébredő erő forgatásáról.